Prostreno.cz

Proč nás bolí hlava aneb Devět příčin, kterým lze předejít

Na zemi snad nežije člověk, který by nikdy nepoznal bolest hlavy (ovšem pokud jste tím šťastlivcem, pak gratulujeme a závidíme). Ve většině případů není taková bolest nic vážného a odezní sama nebo s pomocí vhodného léku. Co však běžnou bolest hlavy způsobuje?

Bolest hlavy může mít celou řadu příčin. Podívejme se na ty nečastější a také na způsoby, jak nepříjemné bolesti předcházet.

1.     Dehydratace

Asi nejběžnější příčina bolestí hlavy. Pokud zanedbáte pitný režim, vaše hlava vám to rozhodně připomene. Lidský organismus je až ze 60 % tvořen vodou, a proto ke svému fungování potřebuje její dostatečný příjem. Dospělý člověk by měl vypít nejméně 2 litry tekutin denně (v horkém počasí či zvýšené fyzické zátěži i více). Ale pozor – některé nápoje vám mohou paradoxně ublížit, protože tělo ještě více dehydratují. Patří k nim například káva, tzv. fresh džusy, ale také některé limonády.

2.     Stres

Tohle není žádné překvapení – naše psychické rozpoložení dokáže vyvolat bolest hlavy poměrně spolehlivě. Rada „stresu se vyhněte“ je sice dobrá a její splnění nám může ušetřit spoustu nepříjemností, ovšem držet se jí je dost složité. Schválně – kdy naposledy jste se v poslední době necítili pod tlakem? Takže je spíše potřeba naučit se stres zvládat. Každý si musíme najít svůj způsob, jeden jediný recept bohužel neexistuje (přece jen nejsme stroje).

3.     Pokles hladiny cukru v krvi

Pokud se tělo dostane do hypoglykemie, tedy pokud dojde k poklesu hladiny cukru v krvi, jeden ze signálů, kterým se vám organismus snaží sdělit, že je něco v nepořádku, je právě bolest hlavy. Ještě než spořádáte tabulku čokolády, abyste tělu nějaký ten cukr dodali, zvolte raději nějakou bílkovinu. Proteiny totiž stabilizují hladinu cukru v krvi účinněji a na delší dobu než „rychlé“ sacharidy.

4.     Některé potraviny

Možná za vašimi bolestmi hlavy stojí určitá složka vašeho jídelníčku. Pozor především na čokoládu, červené víno, arašídy nebo třeba uzeniny. Ty všechny obsahují látky, jež mohou bolesti hlavy vyvolat. U některých citlivějších lidí pak to samé platí i pro mléčné výrobky, nebo dokonce obilné produkty.

5.     Léky proti bolesti

Tomu se říká ironie – ovšem je to pravda. Odborníci odhadují, že až polovina chronických migrénových záchvatů a téměř čtvrtina bolestí hlavy obecně jsou důsledkem příliš vysoké dávky léků proti bolesti. Takže příště nepodceňujte příbalové letáky nebo zkuste mírnější bolesti zvládnout bez pomoci chemie.

6.     Kofein

Další z příkladů látek, u nichž bychom spíše čekali, že nám od bolesti naopak pomohou. Ano, kofein sice dokáže některé druhy bolesti hlavy vyřešit (nebo minimálně zmírnit), ovšem pokud to s ním přeženete, způsobíte si pravý opak. A funguje to i obráceně – pokud se z ničeho nic, ze dne na den rozhodnete s kofeinem skoncovat, máte poměrně velkou pravděpodobnost, že několik následujících dnů bude vaše hlava proti chybějící denní dávce kofeinu protestovat.

7.     Změny počasí

Výkyvy počasí, náhlé změny tlaku vzduchu apod. se mohou rovněž projevit bolestí hlavy. To samé platí i pro změny nadmořské výšky (například cestujete-li do hor). Před takovými bolestmi hlavy se můžeme chránit jen stěží – na počasí ani geografii nestačíme.

8.     Hormony

Především estrogen a progesteron ovlivňují v mozku látky, jež se významně podílejí na vzniku bolesti hlavy. Zatímco vyšší hladina estrogenu dokáže bolest utišit, nízká ji často vyvolává. Některé ženy pociťují nepříjemné bolesti hlavy v závislosti na menstruačním cyklu. Pokud je to i váš případ, zkuste se poradit se svým lékařem.

9.     Pasivní kouření

Cigaretový kouř může spustit u citlivějších jedinců migrénu. Ale i u odolnějších z nás, kteří migrénami netrpí, může pasivní kouření způsobit bolest hlavy. Proto se snažte silně zakouřeným prostorům vyhýbat. A pokud tuto možnost nemáte, zkuste předejít bolesti hlavy s pomocí mátového aromatického oleje, který dokáže odvést pozornost od nežádoucího pachu a navodí vám zdání čistého vzduchu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat