Prostreno.cz

Octová dieta zatočí s přebytečnými kily

Octová dieta zažívá (nejen) mezi hollywoodskými celebritami boom. Opravdu dokáže tak prostá surovina, jakou je jablečný ocet, takové zázraky s našimi kily navíc?

Není to tak dávno, co se po zveřejnění snímků americké herečky Megan Fox rozhořela debata nad jejími zmizelými ženskými křivkami – někteří Meganiny obdivovatelé se obávali, že jejich idol trpí anorexií, ale herečka svou hubenost vysvětlila jednoduše. Drží prý tzv. octovou dietu, která dělá s váhou úplné zázraky.

Odborník žasne, laik se diví

Při popisu této úžasné diety se však odborníkům na výživu a lékařům nejspíše udělalo mírně nevolno. Megan totiž zkrátka a jednoduše pije jablečný ocet – jak se svěřila jednomu americkému časopisu pro ženy, začíná hned ráno. „Ocet rychle vyčistí tělo a pomáhá ženám, jejichž organismus zadržuje vodu. Octem se jí dříve zbavíte,“ popsala herečka.

Problém je v tom, že ocet může těžce poškodit sliznice, takže si jeho konzumenti zadělávají na trvalé a vážné poškození trávicí soustavy (ohrožen je především žaludek). Tato surovina vám dokáže způsobit rovněž problémy se zubní sklovinou (laicky řečeno ji začne rozpouštět), navíc je dokázáno, že ocet ovlivňuje a mění účinek některých léků. A pokud vypijete neředěný ocet, můžete klidně skončit v nemocnici – je to zkrátka kyselina. (Čtěte také: Máte špeky v rodině? Prokletí lze zastavit!)

Bez vědeckých důkazů

Megan Fox samozřejmě není jedinou ženou, která octovou dietu drží. A zdaleka není tato dieta praktikována vždy v tak razantní a nebezpečné formě.
Jedna z mírnějších podob diety doporučuje ráno smíchat ve sklenici vody 2 čajové lžičky jablečného octa a stejné množství medu a směs nalačno vypít. Jiná pak spolknout lžičku octa před každým jídlem.

Proč právě ocet? Úvahy o účinnosti octa při boji s obezitou se objevily již před lety. Má se totiž za to, že ocet dokáže aktivovat geny zodpovědné za spalování tuků v organismu. Jenže vědecky podložený důkaz k tomuto tvrzení chybí. (Čtěte také: Chcete být zdravé a štíhlé? Vsaďte na superpotraviny)

Jde to i bez octa

Zajímavé je, že návody na držení octové diety, jichž je na internetu celá řada, vždy zdůrazňují, že pití octa (ve více či méně zředěném stavu) neznamená, že dietářka může jíst, co se jí zamane. Měla by jíst vyváženou stravu s vysokým obsahem zeleniny, vyhnout se tučným a sladkým jídlům a začít s pravidelným pohybem.

Takže hubnutí je u octové diety v této podobě způsobeno spíše tím, že se sníží kalorický příjem jejích vyznavaček. V kombinaci se zažívacími problémy, které se u některých osob mohou vyskytnout, i když si dávky octa maximálně ředí, jdou kila skutečně dolů.

Otázkou je, zda zdravotní rizika, jež z časté a mnohdy nadměrné konzumace octa vyplývají, stojí za to. Podle odborníků rozhodně nestojí. Ke zdravému zhubnutí vede vyvážená a pravidelná strava s dostatkem pohybu. Ocet zkrátka patří do zálivky na salát.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat