Prostreno.cz

Chcete být krásná? Dopřejte si tyto potraviny

Je spousta potravin, které blahodárně působí na zdraví a fungování našeho organismu. Ale pokud jim najdete odpovídajícího „partnera“, jejich účinek se zdvojnásobí.

Pokud člověk nemá žádné zdravotní potíže, obvykle nepotřebuje všemožné doplňky stravy, aby si doplnil zásobu důležitých vitaminů a minerálů. Základem je samozřejmě vyvážená strava bohatá na živiny.

A jak ještě zvýšit blahodárné účinky potravin na náš organismus? Vhodně je zkombinovat! Poradíme, vám jak na to.

Zelený čaj a citron – zdravé srdce

Pití zeleného čaje je spojováno s menší pravděpodobností srdečních příhod. Potvrdily to i vědecké studie. Zásluhy na tom mají především antioxidanty katechiny, jež zelený čaj hojně obsahuje. Jak se ale ukázalo při dalších výzkumech, naše tělo dokáže ze šálku čaje absorbovat pouhých 20 % těchto látek. A právě tady přichází na scénu citron. Ten – po přidání do čaje – totiž díky vysokému obsahu vitaminu C zaručí, že náš organismus využije až 80 % katechinů. Takže až si příště budete vařit zelený čaj, přidejte do něho citronovou šťávu (stejně vám poslouží i pomeranč nebo grapefruit, díky nimž navíc získáte i netradiční a zajímavé chutě).

Rajčata a brokolice – prevence rakoviny

Rajčata a brokolice jsou skvělými prostředky pro předcházení rakoviny i samostatně, ovšem dohromady jsou ještě silnější, jak ostatně potvrdila nedávná studie. Z jejích výsledků vyplývá, že pokud se jedí v kombinaci, výrazně se zpomalí růst rakovinných buněk u nádoru prostaty. Vědci také zdůraznili, že v prevenci nádorových onemocnění nemají v potravinové říši rajčata a brokolice v podstatě konkurenci. Takže až si příště budete dávat k večeři brokolici, nezapomeňte ji doplnit rajským salátem. Můžete sáhnout rovněž po rajčatovém džusu.

Červená paprika a fazole – vzpruha pro imunitní systém

Fazole jsou, podobně jako ostatní luštěniny, velmi prospěšné pro náš zažívací systém. Obsahují totiž spoustu vlákniny. Kromě toho je v nich ale i spousta železa, které je pro naše tělo životně důležité. Testy nicméně ukázaly, že železo obsažené ve fazolích není v podobě, kterou naše tělo snadno vstřebá (na rozdíl od železa například v červeném mase, takže jste-li vegetariáni, dávejte si na příjem železa větší pozor). Absorpci železa nicméně spolehlivě zvýší vitamin C. A právě syrové červené papriky jsou skvělou zásobárnou tohoto vitaminu. Takže kombinace fazolí a papriky je pro náš organismus blahodárným spojením. (Čtěte také: Chcete být zdravé a štíhlé? Vsaďte na superpotraviny)

Zelený čaj a pepř – štíhlá linie

Ať už se vám zdá toto spojení jakkoli podivné, výsledky vědeckých studií mluví jasně – zelený čaj a pepř tvoří skvělou dvojici pro shazování přebytečných kilogramů. Samozřejmě po vás nikdo nechce, abyste si pepř sypali přímo do šálku s čajem, spíše si čaj zvolte jako nápoj k  jídlu a popepřete si hlavní chod (přibližně půl čajové lžičky by mělo bohatě stačit). V zeleném čaji je totiž obsažený antioxidant EGCG, který zlepšuje spalování tuků. Nedávno vědci prokázali, že pepř jeho účinky zvyšuje až o 130 %. To už stojí za zkoušku…

Avokádo a zelený salát – krásná a zdravá pleť

Avokádo se v našich zeměpisných šířkách teprve zabydluje, ale rozhodně byste mu měli dát v kuchyni prostor. Kromě skvělé chuti, která se dá snadno kombinovat s jinými, a lehkým afrodiziakálním účinkům avokádo nabízí i celou řadu prospěšných látek pro naše zdraví. A v kombinaci se zelenými listy salátu (jakéhokoli druhu, vhodný je i čerstvý špenát) tvoří silnou dvojici. Salát mimo jiné obsahuje velké množství karotenoidů, jež oslabují účinek UV záření na naši pleť. A protože karotenoidy potřebují pro snadné vstřebávání trochu tuku, je avokádo skvělým pomocníkem, protože navíc obsahuje řadu dalších prospěšných živin.

Jogurt a celozrnné cereálie – zdravé zažívání

O prospěšnosti jogurtů obsahujících živé probiotické kultury byly popsány stohy papíru. Působí blahodárně na naše zažívání, udržují v rovnováze střevní mikroflóru. A ve spojení s minerály a hlavně vlákninou obsaženou v cereáliích se účinek na zažívání násobí. Takže přemýšlíte-li, po čem sáhnout k snídani, s touto kombinací nemůžete udělat chybu!

Cibule a česnek – ochrany od hlavy k patě

Cibule a česnek patří k přímo zázračným plodinám – obsahují celou řadu prospěšných živin, chrání kardiovaskulární systém, podporují imunitní systém, zkoumají se jejich účinky pro prevenci rakoviny. Zkrátka nenajdete v rostlinné říši univerzálnější představitele. A pokud je v jídle spojíte, zajistíte svému tělu ochranu před spoustou škodlivin, s nimiž se denně setkáváme. Mnohé lidi sice odrazuje jejich aroma, ale i s tím je možné si poradit vhodnou úpravou. Takže dejte cibuli a česneku ještě šanci. Děláte to pro své zdraví.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat