Prostreno.cz

Méně jídla sníte v kombinaci s chilli

Konzumace chilli a všech druhů koření a zeleniny, které obsahují pálivý kapsaicin, skutečně pomáhají hubnout. Nejen tím, že urychlují metabolismus, ale také tím, že navozují pocit sytosti. Kapsaicin z chilli, feferonek či paprik totiž působí pozitivně na receptory v žaludku, které dříve zastaví konzumaci.

Kapsaicin působí na receptory TRPV1, jejichž podráždění vyšle mozku signál, že je žaludek plný. A člověk přestává jíst. Pálivého tak sní méně.

Zatímco tuk tyto receptory inhibuje, pálivé naopak aktivuje. Když člověk jí planá tučná jídla, má tendenci se přejídat. Ale pokud je v tučném jídle kapsaicin, nasytí se žaludek dříve. Člověk sní méně a přijme méně kalorií. To mu pomůže zhubnout.

„Žaludek se natahuje, když je plný, což aktivuje nervy v žaludku, které říkají tělu, že už má dost jídla. Zjistili jsme, že tato aktivace je ovládána pomocí chilli nebo TRPV1 receptorů. Z předchozích výzkumů víme, že lidé konzumující kapsaicin obsažený v chilli přijímají méně kalorií,“ vysvětluje profesorka Amanda Pageová z University of Adelaide.

Její tým dokázal receptory TRPV1 vypnout. Takový jedinec pak necítí sytost, ani když se příliš cpe. A naopak u zdravých jedinců, kteří konzumují potraviny s kapsaicinem, se dostaví pocit sytosti mnohem dříve. To má zásadní vliv na omezení přísunu kalorií.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat