Prostreno.cz

Naordinujte svému tělu jednodenní oddech!

S koncem léta, kdy řada z nás o dovolených hřešila, se začíná mluvit o potřebě detoxikace. Některé její postupy jsou však často spojeny s odříkáním a trápením organismu hladem. Zkuste tedy očistu letos jinak a v pohodě!

Detoxikace by měla být spojena s klidem a uvolněním. Jenže ruku na srdce – kolik z nás má tu možnost vzít si na týden dovolenou, nechat za sebou rodinu a odjet si na nějaké klidné místo, kde se bude věnovat jen a jen očistě svého těla? Byl by to samozřejmě ideální případ, jak pomoci organismu od všech možných toxinů, ale ideální stavy v reálném světě zkrátka neexistují.

Nicméně není nutné se myšlenky na očistu organismus zcela vzdávat – věřte, že vám bude vděčný za každý den, který mu věnujete. A nastartovat jej může třeba jediný víkend, dokonce i jediný den. Při tomto způsobu detoxikace není nutné držet nějaký přísný půst – nač se zbytečně trápit hlady?

Zkuste se tedy utrhnout z každodenního stresu a dopřejte si jednodenní detoxikaci! Nastartujete své tělo k lepším výkonům! Pokud se na to budete cítit a okolnosti vám to dovolí, můžete program protáhnout na celý víkend.

Začněte hned po ránu

Poté, co vstanete z postele, vypijte sklenici teplé vody s citronovou šťávou (množství citronu záleží na vaší chuti, klidně si můžete nápoj přisladit medem). Asi půl hodiny poté vypijte nálev z lněných semínek, který je nutné připravit večer předem (lžíci lněných semínek zalijte 200 ml vroucí vody, ráno slijte a tekutinu vypijte). Nebo prostě snězte dvě lžíce semínek jen tak.

Pak přijde na řadu snídaně (opět asi po půlhodině). Zapomeňte na chleba s máslem nebo cereálie a sáhněte po čerstvém ovoci. Rozhodně vynechejte citrusy, vhodná jsou jablka hrušky, broskve, meruňky, švestky, třešně, ale třeba i meloun nebo borůvky. Snězte ho plnou misku. Pokud si neumíte představit, že byste ráno snědli studené ovoce, můžete si jej lehce nahřát v páře (rozhodně ne ve vodě nebo třeba v mikrovlnce, přišli byste o řadu důležitých živin). (Čtěte také: Rychle, nebo pomalu aneb Naučte se správně jíst)

Tekutá dopolední svačinka

Přibližně hodinu a půl po snídani si uvařte šálek bylinkového čaje. Nejvhodnější je kopřivový, který je sice pro detoxikaci jako stvořený, ale například nemocní některými chorobami nebo lidé s vysokým krevním tlakem by ho raději neměli pít. Pokud si nejste jistí, raději zvolte čaj heřmánkový, který je zcela bezpečný.

Poté přichází na řadu odšťavňovač – s jeho pomocí si připravte šťávu z jablek a mrkve, které doplníte dalším ovocem či zeleninou dle vlastní chuti. Měli byste si vytvořit asi 250 ml šťávy, nikdy si ji nevyrábějte do zásoby, je potřeba pít vždy čerstvou. Pokud nemáte odšťavňovač (a ani nikoho v okolí, kdo by vám ho na den dva půjčil), budete mít situaci o něco ztíženou. Zkuste se poptat v obchodě s biopotravinami po 100% ovocných a zeleninových šťávách (nejlépe s dužninou) a pijte je namísto vámi připravených fresh-džusů.

Lehoučký oběd

K obědu si připravte zeleninový vývar (čerstvý, nikoli z bujónu), rýži basmati a dušenou zeleninu (výběr je opět na vás a vašich chutích). Jídlo nesolte ani do něj nepřidávejte umělá dochucovadla, sáhněte spíše po bylinkách. Uvidíte, že i tak se dá připravit chutné jídlo. Pokud se vám nechce vařit, snězte si zelený salát doplněný klíčky.

Hodinu a půl poté přichází na řadu opět bylinkový čaj. Pokud už nemáte chuť na kopřivu nebo heřmánek, klidně si uvařte mátový.

Asi dvě hodiny po obědě přichází opět na scénu odšťavňovač, tentokrát v něm vyrobte čisticí zeleninovou šťávu – třeba ze 2 listů zelí, mrkve a zelené petrželky, nebo mrkví a řapíkatého celeru. Lidé bez odšťavňovače budou muset trochu improvizovat, zelnou šťávu nejspíše nikde neseženete – můžete zkusit zelné listy a petrželku nakrájené na malé kousky v mrkvové šťávě rozmixovat.

Citron opět v akci

Ani odpoledne nezapomeňte na bylinkový čaj a svačinu – dopřejte si ovocný krém, pokud se vám nebude chtít do jeho přípravy, posvačte hrst dýňových a slunečnicových semínek, nebo misku kysaného zelí. Nebo sáhněte po džusu či čerstvé šťávě.

K večeři si uvařte krémovou zeleninovou polévku s mořskou řasou (seženete ji běžně v prodejnách zdravé výživy či v bio obchodech, prodávají ji dokonce i některé větší supermarkety).

Den zakončete tak, jak jste ho ráno začala – teplým citronovým nápojem.

Je to váš den

Snažte se, aby byl detoxikační den (či víkend) opravdu jen a jen váš. Relaxujte, rozmazlujte se, během dne se jděte projít (případně si můžete lehce zacvičit, ale rozhodně se příliš nenamáhejte), nikam nespěchejte. Jídlo neodbývejte, ale jezte pěkně pomalu a v co největším klidu.

Během celého dne (víkendu) hodně pijte, hlavně vodu, ale třeba i bylinkové nápoje (pamatujte, že čerstvé ovocné a zeleninové šťávy se do pitného režimu nezapočítávají). Rozhodně pitný režim nezanedbávejte! Nápoji navíc snáze zaženete případný pocit hladu. Zapomenout budete muset na kávu a černý čaj či nejrůznější limonády apod.

Pokud dostanete během dne opravdu hlad, určitě není potřeba se trápit – prostě si dejte jednu malou porci zeleniny či ovoce navíc.

Po jídle se nevěnujte žádné fyzické aktivitě. Večer jděte brzy spát.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat