Prostreno.cz

Vyžeňte chřipku z těla. Přírodní cestou

Podzim je kouzelné období plné barev a vůní. Jenže kromě venkovní krásy na nás útočí hlavně bacily. Zabydlela se chřipka i ve vašem těle? Zbavte se jí pomocí rad našich babiček, které fungují již staletí!

Nic proti sirupům a medikamentům z lékárny. Ale když to jde bez chemie a zdravější cestou, navíc podstatně levněji, určitě to stojí za uvážení. Co by vám na chřipku s klidným svědomím předepsal i váš lékař?

Když vás trápí…

Teplota a horečka

Zvýšená teplota je v případě nemoci prospěšná věc, jelikož je to forma obrany organismu proti virům, ale copak tahle pozitiva zajímají někoho, koho „bolí celý člověk“? Jedna z možných a osvědčených rad, jak jí zatnout tipec, je vlažná sprcha. Aby se zabránilo prvotnímu šoku, je dobré nejprve pustit teplejší vodu a postupně přidávat studenou. Jestli se na výlet do koupelny necítíte, pomůže bylinkový lipový čaj.

Rýma a ucpaný nos

Běžně v takových případech saháte po spreji do nosu? Jde to i jinak. Dokonale ho totiž nahradí cibule. Talíř s čerstvě nakrájenou cibulí postavte co nejblíže vašeho domácího „nemocničního lůžka“. Éterické oleje, které se budou uvolňovat do vzduchu, pročistí váš nos a jako bonus působí dezinfekčně na nosní sliznici. Pokud se pach této zeleniny nesetká s pochopením ostatních obyvatel domácnosti, užívat cibuli můžete i jako šťávu. Nakrájejte ji, přidejte med a nechte stát. Vznikne tak sirup, který polykejte po lžičkách.

Suchý kašel

Sotva popadáte dech při záchvatech kašle? Pomoc se hlásí v kuchyni. Nastrouhejte najemno křen a smíchejte ho s medem v poměru dvě lžíce křenu na jednu lžíci medu. Dávkování je třikrát denně po čajové lžičce. Zakrátko po užití pocítíte úlevu v podobě lepšího odkašlávání. Kdyby tenhle recept nebyl podle vašeho gusta, s nepříjemným kašlem zatočí i bylinkový čaj z mateřídoušky nebo jitrocele.

Bolest v krku

Možná jste netušili, že hřebíček coby voňavé koření funguje i jako přírodní analgetikum i antiseptikum. Jeho velkou schopností je tlumení bolesti. Jak ho používat? Žádná věda. Párkrát za den ho cucejte jako bonbon. Pro lepší účinek ho lze i rozkousat, ovšem připravte se na to, že si moc nepochutnáte.

Celková únava

Pocit vyčerpání není během nemoci žádnou výjimkou a často je výsledkem nedostatku železa v těle. Zlepšení slibuje kopřiva, která má železa na rozdávání. Recept je snadný. Pár lístků spařit šálkem horké vody, nechat půl minuty louhovat, poté scedit. A co zbývá? Na zdraví a do dna!

Pokud jste příznivcem dlouhých koupelí, je tu ještě jedna varianta, jak zatočit s únavou. Čtyři plné hrsti heřmánku zalít horkou vodou, nechat vylouhovat a scezené nalít do teplé koupele. Po dvaceti minutách v této energetické lázni se nepoznáte!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat