Prostreno.cz

Semena kopřiv. Zásobte se, dokud je čas. Proč?

Kopřiva patří zřejmě k našim nejznámějším léčivkám a na jaře nás vítá mezi prvními. Taky si s její pomocí děláte očišťující kúry, které po zimě doslova nabíjejí? Tak to jistě uvítáte i tip na její podzimní konzumaci. Semena podpoří vaši touhu a plodnost!

Kopřiva dvoudomá byla pro Kelty zvláštní rostlinou. Podle nich zachytávala negativní záření všeho druhu a přeměňovala je. Proutkaři zase tvrdili, že kopřivy rostou často také na místech vyzařování, třeba tam, kde se kříží podzemní prameny. Kopřiva se zároveň spojovala se sexuálními pudy. Že byste to do ní nikdy neřekli?

Afrodiziakum jako víno?

Tak to vás asi překvapí informace, že ze semínek kopřivy se dá získat dobré sexuální tonikum. Ona totiž mají natolik oživující působení, že mniši a jeptišky je měli ve středověku zakázáno požívat. (Navíc vhozená do vína prý způsobovala doslova orgie.) Ale proč vlastně mají skoro až zázračnou moc?

Když dobrá nálada, tak pro všechny!

Obsahují hormonům podobné substance, sitosterol a vitamin E, tedy všechno potřebné pro posílení touhy a plodnosti (navíc se v nich nachází vitaminy A, B, C a taky draslík, vápník, železo, chlorofyl a karotenoidy).

Zároveň posilují tělesné funkce, pozitivně působí při slabosti a na potenci. U kojících matek povzbuzují tvorbu mléka, u mužů tvorbu semene, pomáhají při zánětlivých onemocněních střev, podporují funkci jater a žlučníku a celkově se starají o vitalitu organismu. Tak na co ještě čekáte? Je za minutu dvanáct!

Tak trochu na poslední chvíli

Kořeny a semena se mohou sice sbírat již od srpna, ale právě až do listopadu, přičemž z kořenů se dělají odvary, semena se suší. Pro uskladnění na zimu se doporučuje čistá vzduchově uzavíratelná sklenice uložená v chladu a temnu. Poté si semínka vhoďte do nápoje, nebo si jimi „pocukrujte“ jídlo. A co s kořeny?

Skvělou tinkturu vyrobíte tak, že kořeny očistíte a nadrobno nakrájíme. Poté je vložíte do nějaké keramické či hliněné nádoby, přelijete lihem – napůl smíchaným s vodou (k sehnání v drogerii). Nádobu uzavřete a necháte odpočívat v tmavé místnosti po dobu čtyř týdnů. V průběhu pravidelně protřepáváte a ve finální fázi medicínu scedíte a přelijete do vybraných lahviček.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat