Prostreno.cz

Vyzrajte na bolavé poprsí během menstruace bez léků

Nejčastěji bývá bolest prsou spojena s výkyvy hormonů před menstruací. Prsa navíc reagují na menstruaci absorbováním většího množství tekutin, což situaci nijak nezlepšuje. Bolest můžete zmírnit úpravou jídelníčku a také bylinkami. Vyzrajte na bolest přírodní cestou!

Zařazením některých potravin do jídelníčku může při těchto problémech pomoci, ještě účinnější však může být, jestliže některé potraviny z jídelníčku zcela vyloučíme.

Jaké potraviny zařadit do jídelníčku?

Tučné ryby

Vynikající rybou z této skupiny je losos. V 75 g této ryby dodáte tělu potřebné omega-3 nenasycené mastné kyseliny na celý den. Omega-3 pomáhají udržovat rovnováhu eikosanoidů, které jsou podobné hormonům a které příznivě regulují záněty, bolesti a otoky. Vědecká studie také odhalila další zajímavou složku tučných ryb, tzv. resolviny, což jsou protizánětlivé tuky, které by měly tlumit bolest stejným způsobem jako prášky.

Pokud jíte více tučných ryb, nezapomeňte také na dostatečný přísun vitaminu E. Do jídelníčku stačí zařadit mandle, pšeničné klíčky nebo špenát.

Lněné semínko

Lněné semínko obsahuje také omega-3 mastné kyseliny, ale i vlákninu, lignany a rostlinné estrogeny, které snižují riziko rakoviny prsu.

Vláknina

Velmi důležitou změnou v jídelníčku by měl být dostatečný přísun vlákniny. Do jídelníčku zařaďte celozrnné obiloviny, hrášek, fazole, čočku. Z ovoce jsou vynikajícím zdrojem vlákniny například hrušky. Vláknina snižuje v těle hladinu estrogenů, čímž pomáhá tlumit bolest prsů i další nepříjemné příznaky premenstruačního syndromu.

Voda

Příjem tekutin není důležitý jen při hubnutí, ale měl by si ho hlídat opravdu každý. Pokud tělo nepřijímá dostatek tekutin, vodu zadržuje „na horší časy“, což je v období menstruace to nejhorší a může být příčinou bolesti.

Jakým potravinám se naopak vyhnout?

Nasycené tuky

Složení stravy ovlivňuje celý chod organismu, proto v období před a během menstruace bychom neměly rozhodně konzumovat nasycené tuky. Vyhýbejte se tučnému jídlu a také pečivu a sušenkám - obecně všemu, co obsahuje trans-tuky. Například řepkový a olivový olej jsou mnohem vhodnější.

Alkohol

Alkohol narušuje hormonální změny spojené s menstruací a bolest může ještě zhoršit.

Sůl

Sůl napomáhá zadržovat tekutiny v tělesných tkáních. To znamená, že podporuje otoky, které zhoršují bolesti prsů.

Kofein

Pokud patříte mezi milovníky kávy, věřte, že i ta může být viníkem. Aby se však účinek vašeho rozhodnutí vzdát se oblíbeného nápoje projevil, bude to trvat nejméně 4 měsíce. Záleží jen na vaší vůli, zda opravdu chcete něco udělat, nebo si při každé menstruaci užívat prášky na bolest.

„Ženské“ bylinky proti bolesti  prsů

  • Drmek obecný ovlivňuje hormonální hladiny, odstraňuje nepříjemné projevy premenstruačního syndromu a klimakteria, posiluje plodnost. Je doporučován užívat také jako prevenci potratu, na podporu ovulace a při nejrůznějších gynekologických potížích.
  • Měsíček lékařský je výborný na gynekologická a nádorová onemocnění, má velice příznivý vliv na prsa. V bylinné lékárně si můžete zakoupit sušené květy měsíčku a popíjet jako čaj.
  • Červený jetel ovlivňuje hormonální hladinu a pomáhá při bolesti prsou.
  • Kontryhel je vhodný na úpravu menstruačního cyklu, zmírnění příznaku premenstruačního syndromu a mírní bolesti prsů.
  • Pupalka dvouletá pomáhá při napětí v prsou a při premenstruačním syndromu. Olej z pupalky se užívá vnitřně po lžičkách nebo ve formě kapslí.





Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat