Prostreno.cz

Vyzrajte na opary změnou jídelníčku

Opar je dost nepříjemná záležitost nejen proto, že to nám kazí výsledný look, ale i ze zdravotního hlediska. Někteří lidé přímo trpí na opary, ale proč? Všechno ovlivňuje strava! Máme pro vás několik tipů, co zařadit a naopak vyřadit z vašeho jídelníčku.

Opar neboli herpes virus je spící hrozbou, která se může kdykoli probudit a proniknout do vašeho organismu. Virus pak přežívá ve vašem organismu a čeká na svůj podnět, který může vzejít ze stresu, únavy, nadměrného opalování nebo také z některého jídla.

Pokud už tímto onemocněním trpíte, jste velmi zranitelní vůči výsevu oparů. Pomocí potravin můžete příznaky zmírnit. Dlouhodobou podporou imunitního systému i vyléčit.

Co zařadit na jídelníček?

Potraviny s vysokým obsahem lysinu

Vědecká studie odhalila, že příčinou oparu je aminokyselina arginin, kterou lze pomocí jiné aminokyseliny, nazývané lysin, potlačit. Zajištěním vysokého poměru lysinu vůči argininu můžete oparům předcházet. Denní dávka lysinu by měla být 3 g rozprostřené do celého dne.

Obsah lysinu v potravinách ve 100 g

Zajímavost

Podle čínské medicíny opary poukazují na oslabená játra. Játra můžete posilnit opět změnou jídelníčku a také čajem či extraktem z ostropestrce mariánského.

  • Hovězí maso: 2540 mg
  • Kuřecí maso: 2160 mg
  • Čedar: 2050 mg
  • Makrela: 1705 mg
  • Kapr: 1635 mg
  • Krůtí játra: 1510 mg
  • Cottage sýr: 695 mg

Česnek

Česnek podporuje obranyschopnost organismu. Je vhodný jako prevence například i proti nachlazení, které oslabuje tělo a může probudit bujení herpes virů. Česnek můžete konzumovat vařený i syrový. Při vaření nechte nakrájený česnek přibližně 10 minut odpočinou, aby se uvolnily jeho aktivní látky.

Bílý jogurt

Bílý jogurt s živými kulturami je plný prospěšných bakterií, které tělo posilují. Dle výzkumu jogurty s živými kulturami podporují aktivitu imunitních buněk. Jogurt přímo oparům nepředchází, ale napomáhá udržovat zdraví organismu, který je pak méně náchylný.

Lékořice

Pokud vaše opary právě bují, sáhněte po lékořici. Vybírejte opravdu kvalitní, nejlépe z obchodů se zdravou výživou. Z lékořice odkrojte tenký plátek a přikládejte přímo na opary. Lékořice má díky obsahu kyseliny glycyrrhizinové (GLA) antivirové účinky a pomáhá při hojení. K dostání jsou krémy i masti s obsahem této kyseliny.

Co vyřadit z jídelníčku?

Z jídelníčku hlavně vyřaďte potraviny s vysokým obsahem aminokyseliny argininu. Na internetu můžete najít celé tabulky s potravinami, kde jsou uváděny hodnoty argininu v poměru k lysinu. Například se vyhýbejte čokoládě, oříškům, semínkům, želatině a také pozor na luštěniny.
 





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat