Prostreno.cz

O krok napřed před sennou rýmou

Ve střední Evropě začíná pylová sezóna s časným začátkem jara a trvá až deset měsíců v roce. I když je venku zima, již teď se na tohle období můžete připravit. Jak? Stravou! Víte, co jíst?

Svědění očí, rýma, vyrážky, podráždění krku. Co na tohle platí? Středomořská strava plná ovoce, ryb, ořechů a oleje! Tady je důkaz…

Výsledky nedávné studie zveřejněné v lékařském časopise Thorax potvrdily, že lidé, kteří konzumují typickou středomořskou stravu s vysokou schopností buněčné ochrany posilující imunitu mají menší sklony k senné rýmě. I vy řešíte první náznaky antihistaminiky? Nic proti tomu, fungují dobře, ale jídelníčkem si můžete zmírnit utrpení taky – a ještě šetrněji.

Jak se připravit už nyní?

Zaprvé, než přijde ona inkriminovaná doba, snažte se vypozorovat, zda nejste na některé alergeny citlivější vinou lepku, cukru, alkoholu nebo častější konzumace kávy. Vždy jednu tuto oblast vynechte ze svého jídelníčku nebo pitného režimu a vyhodnoťte, jestli se vám „nežije“ lépe.

Postupně pak pracujte na svém jídelníčku a inspirujte se u jižně položených zemí, kam v létě jezdíte na dovolenou. Mimochodem, 16. listopadu roku 2010 bylo vydáno rozhodnutí o zařazení společné kandidatury Španělska, Kypru, Řecka, Itálie, Maroka, Portugalska a Chorvatska pod názvem „Středomořská strava“ do seznamu UNESCO jako nehmotné kulturní dědictví lidstva. Nejenže tím posílíte svoji imunitu a odolnost vůči alergenům, ale zároveň se vyhnete kardiovaskulárním onemocněním. Takže, z čeho byste ode dneška měli vařit?

Na svůj nákupní seznam připište: luštěniny, rýži, těstoviny, cibuli, cukety, okurky, lilek, rajčata, kukuřici, papriky, olivový olej, ovoce všeho druhu. Zároveň omezte mléčné výrobky a alkohol a vyvarujte se konzumaci masa a masných výrobků.

Zdroj: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17412780/, https://cordis.europa.eu/article/id/27457-mediterranean-diet-keeps-respiratory-allergies-at-bay





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat