Prostreno.cz

Jsou opravdu vajíčka volně chovaných slepic zdravější?

Kupovat bio vajíčka od slepic z volného výběhu a podestýlky se vyplatí nejen opeřencům samotným. Kvalitnější životní podmínky totiž znamenají také kvalitnější vajíčka, která obsahují o třetinu více vitaminu D. Navíc té varianty, která má na zdraví nejblahodárnější vliv. A to se zase vyplatí lidem, kteří tato vajíčka konzumují. Zvláště v zimních měsících, kdy mají v těle méně tohoto vitaminu kvůli nedostatku UV záření ze slunečních paprsků.

Vědci z Británie provedli analýzu složení žloutků slepičích vajec od 270 chovatelů. Vajíčka slepic z volného výběhu a ekologického zemědělství obsahovala o třicet procent více vitaminu D než vajíčka z klecového chovu.

„Bio vajíčka z ekologického chovu měla nejvíce 25-hydroxy D3 vitaminu, který má pro lidské zdraví největší význam a prokazatelně chrání před některými druhy rakoviny,“ tvrdí vědci z Univerzity v Readingu.

Podle autorů výzkumu souvisí vyšší obsah vitaminu D3 a 25-hydroxy D3 jednoduše s tím, že slepice z ekologického zemědělství běhají na slunci a vitamin se v jejich těle tvoří účinky UV záření stejně jako v kůži člověka vystaveného tomuto záření.

Proč je tak důležitý?

Vitamin D je rozpustný v tucích a je důležitý pro růst a správnou funkci kostí. Hraje také důležitou roli v imunitním systému. V zimním období pomáhá v boji proti chřipce a nachlazení. Vitamin D může také pomoci předcházet rakovině, srdečním onemocněním či autoimunitním chorobám.

Málo vitaminu D v těle může u dětí způsobit onemocnění zvané křivice, u dospělých pak vede k tzv. osteomalacii. Pacienti s takovouto chorobou jsou poté náchylnější ke vzniku zlomenin.

Kde ho najdeme

Existuje několik způsobů, jak nedostatek vitaminu D doplnit. Přirozeně bohaté potraviny na vitamin D jsou například makrely, sardinky či rybí olej. Mléko a kojenecká výživa jsou často uměle obohacovány o vitamin D. Ten může být dále obsažen v jogurtech, sýru cottage či v cereáliích obohacených o vitaminy. Pobytem na slunci lze také získat potřebné množství vitaminu D. Především v zimním období však řada z nás trpí nedostatkem tohoto vitaminu. Pak je na čase zvážit doplňky stravy.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat