Prostreno.cz

Jak na nekvalitní spánek během menstruace?

Podle průzkumů až 70 % menstruujících žen tvrdí, že jejich spánek je narušen během „červených dní“. Bolest prsou, nadýmání, křeče, bolesti hlavy. Je toho hodně, co ovlivňuje kvalitu spánku. Co s tím? Těchto 6 rad oceníte!

Odborníci říkají, že je to tak trochu magie. Na začátku menstruačního cyklu dochází k poklesu estrogenu, takže se cítíte velmi ospalí. V jeho průběhu se však jeho hladiny zvyšují, takže kde kdo cítí nadměrnou činnost mozku a stimulaci – pro změnu trpí nespavostí.

„Mívám to docela často. Do rána nemůžu zabrat, a když už se to podaří, zvoní budík,“ stěžuje si dvaatřicetiletá Karolína, pro kterou je velmi obtížné probudit se tak, aby se do práce dostala včas. Mimochodem, po odeznění „únavového období“ se metabolismus zrychluje, takže častěji pociťujete hlad a možná i chutě na sladké. Jako by toho nebylo málo! Království za radu… Bude vám jich stačit šest?

1. Zvyšte příjem tekutin

Voda pomůže odplavit nadbytečný sodík, který způsobuje zadržování vody v těle a podílí se na nadýmání těsně před a po menstruaci. Čistá voda bez bublinek je pochopitelně nejlepší.

2. Soustřeďte se na vápník

Šproty, parmezán, čočka, fíky, mák, mandle… Nějak takhle by měla vypadat typická strava před vašimi dny. Je totiž vědecky dokázáno, že navýšení vápníku vede ke snížení premenstruačních symptomů až o 50 %. Pokud si zapamatujete důležité pravidlo, že vápník se nejlépe vstřebává v podvečerních hodinách, můžete eliminovat deprese, nafouklost i chutě. A tím vším podpořit svůj spánek.

3. Vezměte za vděk potravinami s hořčíkem

Studie ukazují, že hořčík ovlivňuje náladu zvýšením hladiny serotoninu. V kombinaci s vápníkem se podílí na relaxaci svalů a usnadňuje usínání. Alternativou je i vitamin B6, nicméně pozor, na někoho působí povzbudivě.

4. Omezte kávu

Kofein? Maximálně do dvou hodin odpoledne! Je to stimulant, který může vyvolat úzkost a rušit klidný spánek. Dejte přednost variantám kávy bez kofeinu.

5. Hýbejte se

Maximálně zhruba čtyři hodiny před spaním. To je limit pro fyzickou aktivitu. Ideální je však ranní běh nebo jakýkoli jiný pohyb na přirozeném slunečním světle, který zvyšuje hladinu melatoninu ve večerních hodinách.

6. Nepijte alkohol

Tři hodiny před spaním nepijte alkohol. Kvůli menstruaci budete dřív „ovíněnější“, což sice vyvolává pocit ospalosti, nicméně alkohol narušuje hluboké fáze spánku, které jsou důležité pro pocit svěžesti po probuzení.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat