Prostreno.cz

Rady terapeutů pro ty, kteří jsou ve stresu

Všichni víme, že stres je nezdravý. Ale jak ho v našem rychle se měnícím a uspěchaném světě udržet pod kontrolou? Ti, kdo jsou náchylní ke splínům, výkyvům nálad a depresím, by měli vědět, co doporučují experti na duševní zdraví!

Znáte někoho, kdo není pod tlakem? Rozhlédněte se. Jen těžko na svých prstech napočítáte pár lidí, kteří se nejen tváří pohodově, ale také tak doopravdy žijí – bez stresu. Zeptejte se jich, jak to dělají. Anebo se řiďte radami odborníků. Co právě ti doporučují během vypjatých situací? Zkuste těchto sedm tipů.

Rozpoznejte priority

Jste zahlceni množstvím úkolů? Nevíte co dřív? Hladina úzkosti stoupá. Co teď a co potom? Stres vás ovládne – a stanete se méně produktivními. Proto psychologové doporučují zeptat se sami sebe: Co je právě teď nejdůležitější? Vyberte jednu věc a na tu se soustřeďte. To vám dodá dobrý pocit z vykonané práce a zároveň sníží úzkost. Suma sumárum, zanedlouho budete moci řešit další úkol, akorát již v lepším duševním rozpoložení.

Zasmějte se

Smích léčí. Už jste to slyšeli? Pravděpodobně ano, ale že by pomáhal i ve stresových situacích? No jéje! Vědci z řad psychiatrů dokazují, že existuje celá řada fyziologických účinků smíchu, včetně snížení stresových hormonů a zvýšení dopaminu a dalších chemických látek v mozku podílejících se na pocitu pohody a štěstí. Tak požádejte kolegu, aby vám převyprávěl nějaký vtip, pusťte si na internetu kompilaci blbců, kteří zrovna neměli svůj den. Umožní vám to „přežít“ náročné období.

Vytáhněte barvy

Barevné vzory, krásné fotky, pastelky? Pomáhají zklidnit vaši mysl a odvést pozornost od toho, co ji trápí. Jedná se o velmi jednoduchý, ale zároveň účinný terapeutický přínos pozitivně laděných barev. Zkuste se jimi obklopit nebo si kupte aktuálně populární mandaly či omalovánky pro dospělé.

Věnujte se koníčkům

Pokud máte psychicky náročné zaměstnání nebo právě procházíte nějakou krizí, snažte se hýbat a cvičit. Vyplavení těch správných hormonů přivede vaše myšlení do jiných sfér.

Oceňujte maličkosti

Ptáček na parapetu, voňavý šálek kávy, oblíbená písnička v rádiu. Zastavte se a vychutnejte si ten okamžik se vší parádou. Pokud jste plni vděčnosti za obyčejné věci, je mnohem snazší zbavovat se pocitů úzkosti.

Plánujte dovolenou

Samotný akt plánování cesty na chatu/na hory/k moři snižuje podle nizozemských vědců hladinu stresu. Ano, čtete dobře. Již pouhé očekávání volna se pro vás může stát formou úniku od chronického stresu. Když tedy bude nejhůř, vezměte si do ruky katalog zájezdů a zasněte se. A hlavně si v létě nějakou tu dovolenou taky vezměte!

Soustřeďte se na svůj dech

Slyšeli jste to milionkrát. Zhluboka dýchejte a soustřeďte se na to. Působíte tak na svoji srdeční frekvenci a svalové napětí, cítíte se emočně i fyzicky vyrovnanější. Pár hlubokých nádechů vám zajistí pořádnou dávku kyslíku do krve, což zároveň posílí i vaši energii. Tak na co ještě čekáte?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat