Prostreno.cz

Potraviny, které vám škodí, i když se tváří dietně

A je to zase tady: nový rok a s ním spojená předsevzetí o redukci váhy. Taky už se pomalu připravujete na hubnoucí režim? Tak to musíte vědět, čemu se zásadně vyhýbat!

Není všechno zlato, co se třpytí. Chcete důkaz? Pokud hubnete, vyhýbejte se těmto záludným nástrahám!

Rýžové koláčky

Mohou být nabízeny jako dietní a nízkotučná potravina, ale nenechte se zmást. Jejich glykemický index je tak vysoko, až se vám protočí panenky. V podstatě tahle laskomina udržuje hladinu cukru v krvi na takové úrovni, že to připomíná jízdu na horské dráze. Nebrat!

Nízkotučná salátová zálivka

Chcete se trochu vytáhnout, tak si k obědu objednáte salát. V pořádku, jenže co se zálivkou? „Dejte mi k tomu nějakou dobrou, ideálně bez tuku,“ špitnete. Co číšník donese? Jakousi směs octa, rostlinného oleje (to je ještě v pořádku), ovšem s příměsí kukuřičného sirupu, fruktózy, emulgátorů a s divným „ocasem“. Jasně, že tahle zálivka je ze sáčku, díky kterému si potravinářské firmy mastí kapsy. Proto ne všechno, na čem je napsané „nízkotučné“, je vyhovující. Dejte přednost vlastní, domácí výrobě.

Seitan

Seitan, známý jako pšeničné maso, patří k oblíbeným vegetariánským jídlům. Jenže seitan není sója. V porovnání s ní je vyroben z pšeničného lepku. Proto odborníci na snižování váhy tuto potravinu v rámci redukčního jídelníčku nedoporučují.

Žralok

O prospěšnosti konzumace ryb se toho napsalo už hodně. Jenže leckdy je nutné bilancovat mezi skvělými omega-3 mastnými kyselinami a riziky, jako je rtuť. Možná vás to překvapí, ale takový žralok obsahuje třikrát větší množství rtuti než tuňák. Tělo tak bude mít docela jinou práci, než se soustředit na snižování váhy, neboť pokud je organismus zanesen toxickými látkami, hubne se velmi těžce.

Rafinované obiloviny

Není vše ideální, co je cereální… Snídaňové cereálie, těstoviny, rýže a další produkty, které plní většinu obsahu regálů supermarketů, jsou něco jako zlo. Sledujte jejich nutriční a výživovou hodnotu a nenechte se napálit lákavými nápisy na obale! A poohlédněte se po kvalitních ovesných vločkách.

Slazené nápoje

Sirupy, limonády, slazené čaje i alkohol s obsahem cukru. Prázdné kalorie! Pití těchto zrůdností se podílí na narušení rovnováhy těla a jeho přibírání. Nahraďte vodou. Moc vám to nejde? Třeba vás přesvědčí následující informace. Neředěný ovocný džus obsahuje koncentrovanou fruktózu. Tento zbytkový cukr se vždy přemění na tuk. Ten tuk, co vám prostorově zvýrazní třeba zadnici!

Tmavé pečivo

Bílé určitě ne, protože zvyšuje hladinu cukru v krvi, takže tmavé? Dobře, ale asi dojde ke zklamání. V našich končinách se tmavé pečivo zpracovává obvykle úplně stejně jako to bílé, akorát se přibarví. Logicky na něj váš organismus zareaguje shodně, jako když se nacpete bílým rohlíkem. Co s tím? Nahraďte ho například pečivem, jehož větší část tvoří semínka.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat