Prostreno.cz

Z vašich nehtů se dají vyčíst zdravotní problémy

Pravděpodobně trávíte hodně času nad svými nehty, jejich lakováním, tvarováním a broušením. Ale všímáte si jich i jako indikátoru zdraví? Pruhy, skvrny a podivné barvy naznačují, že se s vaším tělem něco děje!

I když nic nenahradí návštěvu lékaře, kontrolovat nehty se vyplatí, a to hned z několika důvodů. Co všechno prozradí o stavu vašeho zdraví?

Bledá kůže a tkáň pod nehty

Anemie, porucha krvetvorby charakterizovaná nízkým počtem červených krvinek, plyne z nízké hladiny železa, což může vést k nedostatečnému okysličení krve. Kůže a tkáně se stávají bledými, zejména pod nehty. Ujistěte se proto, že konzumujete dobré zdroje železa, včetně listové zeleniny, fazolí a červeného masa. Problém rozhodně nepodceňujte.

Bledé nehty mohou signalizovat i cukrovku nebo onemocnění jater. Odborníci proto doporučují vyhýbat se potravinám s obsahem rafinovaných cukrů a sacharidů, a naopak dát přednost vláknině, zelenině a celozrnným výrobkům.

Zežloutnutí nehtů

Žluté nehty rozhodně nevypadají pěkně a to, co způsobuje jejich zabarvení, je hodně drsná záležitost. Zežloutnutí je totiž charakteristické pro plísňové infekce pocházející z nehtového lůžka. Problém je, že lokální léčba obvykle nepomáhá, neboť je nutné řešit kompletně celý infikovaný nehet s pomocí medikamentů od lékaře. Buďte proto opatrní na vyhazování peněz za léčiva z lékárny, která nemáte předepsaná odborníkem.

Tmavé linky

Tmavě hnědé nebo černé svislé čáry na nehtovém lůžku by nikdy neměly být ignorovány. Mohou vás totiž varovat před melanomy, což vyžaduje včasnou diagnózu a léčbu. S tím souvisí i lakování nehtů. V případě, že máte v oblibě tmavé laky, jen těžko si všimnete, že se pod nimi něco děje. Nechte své nehty čas od času holé, ať máte šanci si je prohlédnout a popřípadě včas zareagovat na neobvyklosti.

Praskliny a „důlková koroze

Rýhy, prohlubně, praskliny na nehtech a okolí nehtového lůžka se spojují s lupénkou (psoriáza). Jedná se o chronické zánětlivé onemocnění celého organismu, které se viditelně projevuje na kůži. Řadí se mezi autoimunitní. Konečnou diagnózu by samozřejmě měl stanovit lékař, nicméně pakliže se praskliny objevují čím dál častěji, s návštěvou odborníka neotálejte.

Křehké, tenké nehty

Lámání nehtů nemusí signalizovat nic zvláštního, ale pokud nehet praskne při sebemenším doteku, mohlo by to znamenat, že vaše štítná žláza není v pořádku. Tato žláza v krku reguluje látkovou výměnu, energii a růst a příliš málo hormonu štítné žlázy často vede ke ztrátě vlasů, křehkým a tenkým nehtům, které navíc rostou pomalu. V další fázi se také může stát, že se nehet začne oddělovat od lůžka.

Bílé linky

Bílé proužky na nehtech by mohly být známkou onemocnění ledvin, jaterní abnormality nebo nedostatku bílkovin a dalších živin. Nechte si udělat krevní obraz.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat