Prostreno.cz

Správná technika chůze pomůže vyřešit problém s postavou

Ideální postava bez faldíků? Utečte před ní! Tedy jinak. Obujte tenisky a vyrazte do ulic. Ne, nemusíte běžet. Ba ani nesmíte. Kila půjdou dolů, když látkovou výměnu podpoříte rychlou chůzí.

Jeden z největších mýtů o hubnutí? Když chcete shazovat, musíte se doslova smažit ve svém vlastním potu a vybírat si pouze takovou aktivitu, která odpovídá aerobní činnosti. Omyl. Pokud si právě dáváte do těla třeba na spinningovém kole (a klidně si dopřáváte i zdvojené lekce), sice svoji postavu zpevníte a vytvarujete spodní polovinu těla, ale tuků se moc nezbavíte. Jak to?

Pro začátečníky i pokročilé

Ke spálení tuku potřebuje tělo dostatečné množství kyslíku. Ten člověk může přijímat jen při přiměřeném tepu pohybu – aerobním tréninku. Když bez dechu vyběhnete schody, jde o aerobní zátěž. V těle dojde k nedostatku kyslíku, což zapříčiní spotřebu uhlovodanů ve formě glukózy. Tuk ale zůstává na stejném místě. Přesně tam, kde ho nechcete mít.

Z toho vyplývá, že pro formování postavy je optimální vytrvalostní druh sportu, který aktivuje krevní oběh a látkovou výměnu a zapojuje hlavně svalstvo stehen, boků a hýždí. Hádáte správně. Ano, energická chůze je to, co hledáte. Při rychlé chůzi jsou problémové zóny silně namáhány, ale zároveň nedochází k útoku na klouby. Jak ale taková správná technika chůze vypadá?

Nejpřirozenější pohyb ze všech

Není to nic složitého. Chodí se velkými, rychlými kroky, přičemž pracují celá chodidla od paty až k prstům. Zároveň byste si měli dát pozor na držení hlavy a paží. Pohupujte pažemi a ohnutými lokty více než při normální chůzi. Bradu nasměrujte dopředu a trochu ji skloňte směrem k hrudnímu koši. Zkuste si pár kroků. Platí, že nesmíte lapat po dechu.

Ten, kdo si u rychlé chůze bez problému zvládá povídat, nachází se v optimální tepové zóně spalující tuky. (Pokud chcete mít jistotu, obstarejte si kontrolní hodinky, které registrují signály vašeho srdce a vypočítávají ideální tréninkový tep.) Abyste se cítili pohodlně, oblečte si typicky běžecké svršky. Anebo to, co máte rádi. Nejdůležitější jsou beztak boty.

Ty speciální pro chůzi mají nižší, zkosené podpatky, které silně odpérovávají kroky. Vadí vám, že by měly být mokré, když venku je tolik sněhu? Nejedná se o nic, co by se nedalo vyřešit. Boty uschnou. A co promočené nohy? Zkuste trik fotbalistů. Ti, než jdou trénovat, vsunout nohu do igelitového sáčku, a společně s ním se obují. Než sníh sleze, dá se to tímhle způsobem přečkat.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat