Prostreno.cz

Je jídlo 5krát denně receptem k rychlejšímu úbytku váhy?

Ve všeobecném mínění je zakořeněno, že pokud se hubne, je nutné jíst aspoň pětkrát denně. Jedná se o spolehlivou metodu, která vás zbaví kil, nebo je to velké klišé?

Menší porce – a častěji. Ideální je mít pět až šest jídel denně, tvrdí odborníci. Samozřejmě za předpokladu, že jídelníček se bude skládat převážně z ovoce a zeleniny. Cesta za vysněnou postavou? Zdá se, že ano.

Britská odbornice na výživu Angela Dowden tento způsob stravování propaguje jako „nejjednodušší a nejzdravější“ dietu, která je zároveň i zábavná, pokud dáte přednost vláknině a nízkému obsahu sacharidů.

Pět, pět a zase jenom pět

„Zaplníte žaludek a brzy si zvyknete,“ nechala se slyšet pro GoodToKnow s tím, že když máte pravidelně rozložené jídlo, držíte svůj hlad na uzdě. Tyto stravovací návyky taky pomáhají snižovat riziko onemocnění srdce a zvyšují energii. Mezi další bonusy patří vědou prokázaný fakt, že do sebe nedostanete víc, než byste potřebovali.

Britská studie publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition totiž potvrdila, že ženy, které nepřistupují na systém pěti výživných jídel denně, mají tendenci konzumovat více kalorií během dne. Potřebujete ještě další důkaz, že to funguje? Asi těžko. Otázka tedy zní: Jak vypadá takový ukázkový jídelníček?

Co vlastně jíst?

Například borůvky a nakrájené kiwi s nízkotučným jogurtem k snídani, filet z lososa se salátem tzatziki k obědu, libová jehněčí kotleta se zeleninou a kuskusem na večeři. V mezičase, tedy ke svačině, se hodí banán či některé směsi ořechů a rozinky. (Inspirovat se můžete i jídelníčkem nestárnoucí herečky Jennifer Aniston, která taktéž propaguje pět jídel denně bohatých na bílkoviny. Sama Jenn si dopřává chia semínka, ryby a vejce.)

Dalším tipem je tvarohová pomazánka s česnekem a plátkem kmínového chleba, pomeranč na svačinu, tortilla s tuňákem a sýrem cottage, ovocný tvaroh coby svačina číslo dvě, plátek krůtích prsou a fazolky jako příloha.

Z čeho pokrmy skládat? Hrajte si…

Obecně platí, že mezi vhodné potraviny můžete zařadit ryby, drůbež, hovězí, netučné vepřové a telecí maso, dále nízkotučné mléko, sýry, jogurty, nízkotučný tvaroh, zakysané mléčné výrobky, pak také vejce jako součást různých pokrmů, rostlinný olej, čerstvé ovoce a neslazené kompoty, čerstvou zeleninu, rýži, brambory, celozrnný chléb, luštěniny. Z toho se dá vymyslet jídel! Co říkáte?

Na druhou stranu se vyhněte všemu tučnému, sladkému, knedlíkům, bílému pečivu a těstovinám. A opakujte si: pět, pět, pět. Někdy i šest. Například po cvičení se najíst prostě musíte, i kdybyste šli za deset minut spát. Vaše svaly se potřebují regenerovat, takže i šestka se povoluje!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat