Prostreno.cz

Jak se zbavit nedokonalostí pleti? Vystačíte si s tím, co máte doma

Nedokonalosti pleti trápí nejednu z nás, akné, drobné skvrnky či černé tečky dokážou pořádně potrápit. Černé tečky a drobné skvrnky mohou být důsledkem hormonální nerovnováhy, nedostatkem živin, nízkým příjmem tekutin nebo dokonce nedostatkem spánku či špatné péče o pleť. Přesto se jich můžete snadno zbavit pomocí nejen estetické medicíny, ale i za pomoci běžně dostupných surovin a v pohodlí domova.

Máme pro vás 10 tipů na odstranění černých teček s pomocí domácích a běžně dostupných surovin.

1. Citronová šťáva

Citrony obsahují vysoký podíl vitaminu C, snadno zesvětlují drobné skvrnky na obličeji a detoxikují pleť. Stačí jednoduše citronovou šťávu nakapat na vatové tamponky a přiložit na konkrétní místo. Nechte působit pár minut a poté opláchněte vodou. Opakujte dle potřeby. Pokud máte citlivou pleť, citronovou šťávu nařeďte vodou nebo medem.

2. Syrové brambory

Brambory mají přirozené bělicí vlastnosti, které pomáhají zesvětlit skvrnky, jizvy, ale také bojují s černými tečkami. Škrob pomáhá snižovat pigmentaci, zatímco obsažené enzymy vyživují pokožku.

Brambory mohou být aplikovány hned třemi způsoby:

  1. Syrovou bramboru nakrájejte na tenké plátky a přiložte na daná místa. Nechte působit několik minut a poté opláchněte vlažnou vodou.
  2. Syrovou bramboru oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte lžičku medu, promíchejte a aplikujte na obličej jako pleťovou masku. Nechte působit 15 minut, poté opláchněte vodou.
  3. Příště, až bude strouhat syrové brambory, slijte si přebytečnou vodu. S bramborovou šťávou smíchejte pár kapek citronové šťávy, špetku kurkumy a promíchejte. Naneste přímo na černé tečky, nechte zaschnout a poté pláchněte.

3. Podmáslí

Podmáslí, případně mléko, je dalším skvělým způsobem, jak se zbavit černých teček a rozjasnit pleť. Kyselina mléčná snižuje pigmentaci a zároveň vyživuje vaši pleť.

Smíchejte 4 lžičky podmáslí, 2 lžičky rajčatové šťávy (obojí má vynikající bělicí vlastnosti). Vzniklou směs aplikujte na obličej a nechte působit 15 minut a opláchněte. Opakujte nejlépe 2krát denně po dobu 4 až 5 týdnů.

4. Aloe vera

Aloe vera je opravdu všestrannou rostlinkou, i v kosmetickém průmyslu má své uplatnění. Jednoduše stačí použít čerstvou dužinu z aloe vera a tu aplikovat přímo na černé tečky či ostatní nedokonalosti pleti, jako jsou pigmentové skvrny a drobné jizvy po akné.

Dužinu z aloe vera nechte působit po dobu 15 minut, poté opláchněte. Opakujte 1-2krát denně po dobu několika týdnů. Můžete také smíchat aloe vera s vitaminem E nebo ricinovým olejem pro ještě lepší výsledky.

5. Santalové dřevo

Santalové dřevo je další účinnou možností v boji proti nedokonalostem pleti. Obsažené přírodní oleje projasňují pleť a odstraňují černé tečky.

Smíchejte prášek ze santalového dřeva, 1 lžíci glycerinu a 3 lžíce růžové vody (případně použijte mléko nebo med). Vzniklou hustou pastu aplikujte na obličej jako masku, nechte působit několik minut a poté opláchněte. Opakujte každý den, dokud nebudete s výsledky spokojení.

6. Kurkuma

Kurkuma je velmi populární činidlo na zesvětlení pleti. Opravuje poškození buněk volnými radikály, snižuje pigmentaci a zesvětluje zabarvení pokožky. Je také velmi účinná na odstranění skvrn od slunce a stařeckých skvrn.

Vytvořte hustou pastu smícháním 2 lžiček kurkumy s pár kapkami mléka a citronové šťávy. Pastu naneste na obličej na konkrétní místa. Nechte působit několik minut, poté opláchněte vlažnou vodou. Opakujte dle potřeby.

7. Mandle

Madle napomáhají oživit pokožku, redukují černé tečky, drobné skvrnky i jizvy po akné. Madle jsou bohaté na vitamin E, antioxidanty a prospěšné tuky, udržují pleť jasnou, jemnou a bez jakékoli nedokonalosti.

Vezměte 8-10 mandlí a namočte je na noc do mléka. Druhý den sloupněte z mandlí slupku a namelte. Přidejte lžičku prášku santalového dřeva a 1/2 lžičky medu. Smíchejte v jednotnou pastu a aplikujte jako pleťovou masku. Nechte působit 30 minut, poté opláchněte. Opakujte dvakrát týdně.

V ostatní dny můžete používat i mandlový olej, chrání pleť od škodlivého slunečního záření a zesvětluje skvrnky a jizvy.

8. Ovesné vločky

Mleté ovesné vločky, můžete použít jako přírodní peeling pro svou pleť. Vločky odstraní odumřelé buňky, černé tečky, a dokonce pomáhají pleť zjemnit a omladit pokožku.

Smíchejte 1/2 šálku ovesných vloček s 3 lžícemi citronové šťávy. Vzniklou pastou si odrhněte obličej jako s běžný peelingem. Poté opláchněte a naneste hydratační krém. Opakujte nejvýše dvakrát týdně.

9. Papája

Enzymy obsažené v papáje mohou pomoci zesvětlit tón pleti a odstranit nevzhledné černé tečky. Papáje má silné čisticí vlastnosti, zbavuje pleť odumřelých buněk a veškerých nečistot, dokonce chrání pokožku před poškozením od slunce. Existují dva způsoby, jak můžete použít papáju.

  1. Pomocí vatového tampónku naneste dužinu papáji na pokožku a nechte působit 20 minut, poté pleť opláchněte. Opakujte 3krát týdně.
  2. Smíchejte dužinu papáji s pár kapkami limetkové šťávy, aplikujte na černé tečky a nechte působit 15 minut, poté opláchněte. Opakujte 2krát týdně.

10. Cibulová šťáva

Cibulová šťáva je velmi silný antioxidant. Můžete ji získat pomocí odšťavňovače, mixéru nebo cibuli jednoduše nastrouhejte.

Cibulovou šťávu aplikujte pomocí vatového tampónku na postižené oblasti, nechte zaschnout a poté opláchněte. Pro citlivou pleť smíchejte cibulovou šťávu s medem a nechte působit na obličeji 20 minut. Pokud máte velmi mastnou pleť můžete přidat ještě pár kapek octa.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat