Prostreno.cz

Co vše umí med? Léčí jizvy, vlasy i akné

Med je často používán jako alternativa cukru, je ale prospěšný našemu zdraví jak vnitřně, tak i zevně. Med je také ceněn v kosmetickém průmyslu, má antiseptické, antibakteriální, antioxidační a zvláčňující vlastnosti. V mnoha ohledech může přispět ke krásné pokožce i vlasům. Vyzkoušejte medovou péči a nechte se hýčkat.

Máme pro vás hned 10 skvělých tipů na medovou péči. Co všechno zvládne?

1. Zesvětluje jizvy

Jakékoli jizvy různých tvarů a velikostí můžete zesvětlit pomocí medu. Napomáhá hojení ran, regeneruje tkáně a pomáhá oživit kožní buňky.

Smíchejte stejné množství medu a extra panenského olivového nebo kokosového oleje. Směs vmasírujte po dobu 2 minut do oblasti jizvy. Poté přiložte teplou žínku a nechte působit. Až žínka vystydne, otřete vatovým tamponem. Opakujte 2krát denně dle potřeby.

2. Mírní lupénku

Lupénka je autoimunitní onemocnění, které postihuje kožní buňky, způsobuje zarudnutí kůže, puchýře, svědění, a dokonce i léze. I když ji med přímo nevyléčí, může ale zklidnit zánět a chrání poškozenou pokožkou před další nákazou.

Ve vodní lázni rozpusťte v kastrůlku pár vloček včelího vosku, přidejte stejné množství olivového oleje a nakonec med. Až se vosk rozpustí, vypněte a směs jemně promíchávejte, než vychladne. Studenou směs aplikujte jako krém několikrát denně, dle potřeby.

3. Léčí drobné řezné rány a poranění

Med se také používá k léčbě drobných řezných ran a poranění kůže. Pomáhá zklidnit bolest, urychluje hojení, a dokonce zabraňuje růstu mikroorganismů a snižuje riziko infekce. Pro ošetření drobných řezů a ran používejte pouze vysoce kvalitní med.

Naneste vrstvu medu na postiženou oblast, překryjte náplastí či obvazem a nechte působit několik hodin. Poté očistěte vlhkým tamponem a opakujte dle potřeby.

4. Bojuje proti akné

Akné se vyskytuje v důsledku nadměrného vylučování kožního mazu a zachyceného prachu, které ucpávají póry a vytváří prosperující půdu pro bakterie. Med je přírodní antibiotikum a protizánětlivé činidlo, proto může zmírnit projevy akné a zabránit infekci. Také udržuje pokožku hydratovanou a svěží.

Med aplikujte přímo na akné a kůži okolo, nechte působit 30 minut a poté opláchněte vlažnou vodou. Opakujte 2krát denně. Pro ještě lepší účinky můžete smíchat med se lžičkou skořice.

5. Zpomaluje stárnutí pokožky

Med je dobrým zdrojem antioxidantů, chrání pokožku před poškozením buněk od volných radikálů. Volné radikály urychlují proces stárnutí, tvorbu vrásek a také povislou kůži.

Smíchejte stejné množství medu s čerstvou citronovou šťávou. Směs naneste na obličej a krk, nechte zaschnout a poté opláchněte vlažnou vodou. Opakujte jednou až dvakrát týdně.

6. Vypadávání vlasů

Pokud máte obavy z vypadávání vlasů, můžete preventivně používat medový zábal. Med má antioxidační účinky, stejně tak jako baktericidní a fungicidní vlastnosti, které snižují vypadávání vlasů a stimulují růst vlasů. Také zabraňuje tvorbě lupů.

Smíchejte 1 polévkovou lžíci medu s lžící cibulové šťávy. Směsí masírujte pokožku hlavy, aby se dostala co nejvíce až ke kořínkům. Nechte působit 30 minut a pak si vlasy omyjte šamponem jako obvykle. Opakujte dvakrát týdně.

7. Zjemňuje rozpraskané rty

Po zimě naše rty potřebují více pozornosti, kdo by nechtěl mít krásné jemné rty k nakousnutí. Hydratační schopnosti medu pomáhají obnovit ztracenou vlhkost vašich rtů a zabraňují bolestivým prasklinám.

Jednoduše naneste med prstem jako balzám na rty a nechte působit co nejdéle. Nebo si dopřejte medový peeling. Smíchejte med s cukrem a jemně si rty odrhněte, tím odstraníte staré odumřelé buňky a vaše rty budou jako vyměněné.

8. Zvláčňuje pokožku rukou

Suché a drsné ruce jsou velmi častým problémem, který také může být řešen medem. Má zvlhčující vlastnosti, změkčuje a hydratuje ruce.

Naneste med na pokožku rukou a nechte působit 10 až 15 minut. Poté opláchněte a neneste zvláčňující krém. Opakujte dle potřeby. Také můžete med smíchat s glycerinem a použít stejným způsobem.

9. Zklidňuje drobné popáleniny

Med můžete použít i ke zklidnění popálené kůže. Vzhledem ke svým antibakteriálním a protizánětlivým vlastnostem snižuje otoky rychle, pomáhá předcházet infekci a urychluje celkové hojení. To také snižuje pravděpodobnost vzniku jizev.

Med dejte nejprve na gázu, poté přiložte na spálené místo a zavažte obvazem. Obvaz měňte 3-4krát denně, dle potřeby.

10. Zapomeňte na suché a poškozené vlasy

Med obsahuje vitaminy a minerály, které jsou dobré pro vaše vlasy a také působí jako zvlhčující látka a dodávají potřebnou hydrataci. Proto je snadné a účinné řešení pro vaše suché a poškozené vlasy. Také zklidňuje svědění pokožky hlavy.

Smíchejte 1/2 šálku medu a 1/4 šálku extra panenského olivového oleje v misce. Směs krátce zahřejte v mikrovlnné troubě a aplikujte na celou délku vlasů, od kořínků až po konečky. Nechte působit 10–20 minut. Poté omyjte šamponem, opakujte dvakrát týdně.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat