Prostreno.cz

Neobvyklé využití soli. Léčí afty i zarudlé oči

Sůl nemusí být jen škodlivá, pokud si hlídáte její příjem a snažíte se ji omezovat. Máme pro vás několik případů, kdy vám rozhodně neublíží. Sůl může být skvělým pomocníkem pro naše tělo. Kdy se vyplatí sáhnout po obyčejné soli?

Zklidňuje bolest v krku

Bolest v krku může mít mnoho příčin, například nachlazení, suchý vzduch, nadměrný křik nebo infekci. Kloktání slanou vodou ulevuje od bolesti a bojuje se zánětem. Sůl funguje jako antiseptikum a pomáhá tak bojovat s infekcí ve vašem krku.

Smíchejte 1/2 lžičky soli a 1 šálek teplé vody, míchejte, dokud se sůl nerozpustí. Kloktejte slanou vodu několik sekund a poté vyplivněte, opakujte v pravidelných intervalech podle potřeby.

Léčí afty

Afty jsou bolestivé zánětlivé puchýřky, které provází pálení, bolest, zánět a někdy i horečka. Tento stav je velmi nepříjemný, ale i v tomto případě vám může pomoct obyčejná kuchyňská sůl.

Použijte sůl jako kloktadlo, pomáhá urychlovat hojení a rozšíření aftů. Smíchejte 2 lžičky soli v 1/4 šálku teplé vody a dobře promíchejte. Vypláchněte si roztokem ústa a vyplivněte. Opakujte 3- až 4krát denně.

Ulevuje unaveným nožkám

Po těžkém dni je běžný pocit těžkých a bolavých nohou. Ať už vás bolí celé nohy, paty, chodidla či kotníky, můžete zmírnit bolest pomocí kuchyňské soli.

Připravte si vaničku s teplou vodou a přidejte šálek soli. Do teplé lázně si namočte nohy na 10 až 15 minut. Poté nohy osušte a jemně promasírujte zvláčňujícím krémem. Opakujte dle potřeby.

Léčí zarudlé oči

Sůl funguje jako přírodní dezinfekční prostředek, který může pomoci v boji proti bakteriím a virům. Dokonce zklidňuje bolest a zarudnutí.

Svařte 1 hrnek destilované vody s 1 lžičkou soli. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Roztokem oči vypláchněte nebo aplikujte kapátkem. Opakujte několikrát denně.

Náhrada zubní pasty

Už se vám stalo, že jste zapomněli zubní pastu (nebo prostě došla) a vy potřebujete rychle sáhnout po alternativě? Příště vyzkoušejte sůl, odstraňuje zubní plak a ničí ústní bakterie.

Stačí jednoduše na vlhký kartáček nasypat 1/2 lžičky soli a vyčistit si zuby. Efektivní je také smíchání soli a jedlé sody v poměru 1 : 1.

Snižuje otoky očí

Unavené oteklé oči nejsou nic příjemného ani pěkného. I na tento problém vám pomůže obyčejná sůl. Vytahuje vlhkost a vypíná kůži.

Smíchejte 1/2 lžičky soli v misce vlažné vody. Až se sůl rozpustí, namočte v roztoku dva vatové tampóny. Položte je na zavřená víčka a nechte působit několik minut.

Uvolňuje nosní dutinu

Pro dospělé i děti je solný roztok jednoduchým prostředkem pro léčbu rýmy. Sůl pomáhá uvolnit hlen, takže je snazší zprůchodnit nosní dutinu a volně dýchat.

Smíchejte v hrnci 2 šálky vody a 1 lžičku soli. Roztok zahřejte na plotně, a až se začne vypařovat, nakloňte se nad nádobu a inhalujte. Opakujte 1-2krát denně podle potřeby.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat