Prostreno.cz

Vysoký cholesterol: Vsaďte na cibuli a lněná semínka

Cholesterol, přesněji řečeno jeho nadbytek, je příčinou mnoha nebezpečných onemocnění současné civilizace. Máte s ním potíže? Zabojujte přírodními zbraněmi, ať se z vás nestane sklerotik!

Medicína hlásí, že správná koncentrace cholesterolu v krvi by neměla překročit 250 mg/100 ml, ale za optimální hodnotu se považuje 150-180 mg/100 ml. Jestliže jeho hladina v krevní plasmě překračuje přípustné normy, začíná jít do tuhého - rozvíjí se proces kornatění tepen, dochází k poruchám krevního oběhu, ochromení srdeční činnosti i sklerotickým změnám. Dá se nějak předejít nejhoršímu? Jsme rádi, že se ptáte… Tohle vám pomůže!

Lněná semínka. Těch není nikdy dost

Pokud chcete zabránit nadbytku tohoto novodobého nepřítele zdravého těla, vsaďte na lněná semínka. Obsahují totiž spoustu lecitinu a ten díky vysokému podílu esenciálních mastných kyselin „škodlivý“ cholesterol rozpouští. Můžete je směle zobat mezi jídly nebo si z nich připravit nápoj - stačí dvě polévkové lžíce zalít půllitrem vroucí vody a nechat odstát asi hodinu.

Cibule jako účinný spojenec

Při zvýšené hladině cholesterolu, ve chvílích, kdy váš lékař varovně zvedá prst i obočí, rovněž pomáhá dušená cibule. Nakrájejte nadrobno tři velké kousky, přidejte lžíci oleje, 10 lžic vody a duste pod pokličkou 20 minut. Pokud vás vidina téhle svačinky dvakrát neláká, vezměte na milost jakýkoli domácí drink, jehož základem bude cibulová šťáva. Nutno dodat, že medikament by měl být užívaný pravidelně a dlouhodobě.

Česnek je zkrátka všelék

Věřili byste tomu, že lidstvo zná toto aromatické koření už 5000 let? Za tu dobu se našlo mnoho oblastí, ve kterých „král kuchyně“ boduje. Je známo, že detoxikuje a dezinfikuje organismus, snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje stav cév.

Nepodceňujte kukuřici

Jak vám bude užitečná? Čerpat z ní můžete velké množství bílkovin a lehce stravitelných tuků, dále vitaminy i minerální soli. Už to je pořádný důvod k její konzumaci, ale největší poklad je olej získaný ze zrn. Ten snižuje obsah cholesterolu v krvi i křehkost vlásečnic.

Bylinkové čaje. To je to, oč běží

Spařte vrchovatou kávovou lžičku rozrazilu lékařského s 250 ml vody a pod pokličkou nechte vylouhovat – ideálně 10 až 15 minut. Obdobný léčivý čaj také získáte, když spaříte lžičku listů nebo kořenů pampelišky čtvrtlitrem vody a po 15 minutách přecedíte. Oba druhy se pijí ještě teplé a doporučené dávkování je dvakrát denně.

A co víno?

Jeden z nejznámějších receptů proti vysokému cholesterolu je rozkousávání jadérek z vinné révy, ale velmi často se užívá i sklenka červeného vína. Další alternativou jsou dvě lžíce strouhaného kokosu denně. Zkusíte? Jeden lék chutnější než druhý…





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat