Prostreno.cz

Ulevte svým játrům dle rad našich babiček

Játra jsou velmi důležitým orgánem v lidském těle, mají totiž v popisu práce odstraňovat jedy z trávení. Protože hříchem dnešní doby je nezdravé stravování, bývají často přetěžována. Jaké přírodní prostředky jim uleví? Na tyhle můžete vsadit!

Konzumace alkoholu, užívání léků, obecně nevhodná výživa i způsob života, to všechno způsobuje jaterní potíže, které mohou mít drtivé následky - ztučnění jater, nedostatečná činnost i špatné vylučování žluči. Jaké babské zlepšováky na tyto obtíže zabírají? Bylinky. Tyhle játra milují.

Květ smilu lékařského

Možná ho znáte pod pojmem „slaměnka“. Povzbuzuje jaterní buňky k tvorbě a vylučování žluči, zlepšuje práci slinivky a utěsňuje cévy. To se hodí za všech okolností!

Kořen smetanky lékařské

Tenhle zázrak působí proti hromadění tuků v játrech, podporuje zvýšení chuti k jídlu, vylučování žaludečních šťáv a kladně ovlivňuje nervový systém jater.

Kůra krušiny

Že jste s ní zatím neměli tu čest? Doporučujeme vám to brzy napravit, protože krušinová kůra „nastartuje“ peristaltické pohyby střev, působí žlučopudně a dokonale vydezinfikuje trávicí trakt.

Povzbuzení jaterní činnosti

Doslova balzámem pro játra je extrakt ze semen ostropestrce mariánského (seženete v lékárně). Nať a semena obsahují sloučeniny souhrnně nazývané silymarin. Ty chrání jaterní tkáň a regenerují jaterní buňky.

Omezenou funkci jater „nakopne“ i odvar z jaterníkových listů. Spařte polévkovou lžíci šálkem horké vody, deset minut nechte stát a poté sceďte. Pijte dle potřeby dva až tři šálky denně. Jaterník lze také připravit jako výluh za studena. Vezměte 4 čajové lžičky na 1/2 litru vody a louhujte 8 hodin. Tento medikament se podle starších poznatků pije každý druhý den, maximálně však tři šálky za den.

Jak játra očistit?

Tady máte hned dvě možnosti. První je koupel nohou v odvaru z dubové kůry, kterou budete provádět pět až šest dní. Na 7 dl vody použijte hrst kůry a směs povařte 1/4 hodiny. Zvolit můžete i játrový obklad. Dávka je stejná jako u koupele, přikládá se na celou noc a bohatě postačí deset opakování.

Zdroj: www.healthline.com, www.verywellhealth.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat