Prostreno.cz

Příjem vitaminu D během zimních měsíců

Že vitaminy jsou zdravé a pro náš organismus nepostradatelné, to slýcháme snad ze všech stran. Teď se však zjistilo, že některé mají i léčivé schopnosti - konkrétně „déčko“ příznivě působí na srdeční aktivitu! Co o něm odborníci zjistili a ve kterých zdrojích ho najdete?

Možná jste poněkud skeptičtí k tvrzení, že obyčejný vitamin dokáže pomoci nemocnému srdci. Na jednu stranu se ani nedivíme. Vždyť podobných a „zaručených“ informací za poslední roky kolovaly spousty… Přesto je to v tomto případě trochu jiné. Na světlo se dostaly důkazy, které přesvědčí i ty nejzapřisáhlejší odpůrce lékařských výzkumů. Jste zvědaví?

Nový léčebný zázrak

Výsledky studie z anglické Leeds Teaching Hospitals jsou velkým překvapením. Výzkumníci prováděli unikátní pokus na vzorku 163 pacientů se srdečními problémy, jejichž průměrný věk byl 70 let. Všichni respondenti měli nízkou přirozenou hladinu „déčka“, což byla také podmínka účasti. Polovině jedinců odborníci nasadili speciální kúru v podobě potravinových doplňků obsahující vitamin D. Poté provedli podrobné testy, které si důkladně posvítily na srdeční záležitosti seniorů. Jaké výsledky to přineslo?

Někdo se radoval, jiný zaplakal

U pacientů, kterým byla podávaná denní dávka 100 mikrogramů vitaminu D, vypozorovali vědci výrazné zlepšení srdeční aktivity a zmírnění jejich obtíží. Samozřejmě na rozdíl od těch, kteří byli o tento „lék“ ochuzeni. Na základě svého průzkumu jsou si tedy odborníci jistí, že při potížích se srdcem hraje tento vitamin důležitou roli a může v otázce léčby hodně „zamíchat“ kartami. Chcete dbát na prevenci a začít ho konzumovat ještě dnes? Pak byste se o něm měli dozvědět co nejvíce. Co je vlastně zač?

Sonda do hlubin D

Vitamin D je rozpustný v tuku, neničí se varem, okysličováním a ani konzervací potravin. Vzniká z provitaminů (sterolů) ozařováním ultrafialovými paprsky, působením slunečního světla však může být vytvářen i lidským organismem. Reguluje vstřebávání vápníku a fosforu, je významný pro hospodaření těla s minerály, důležitý pro tvorbu a pevnost kostí. Povzbuzuje činnost štítné žlázy, zvyšuje také imunitu proti chorobám, má celkový regenerační účinek, podporuje nervový systém, je nutností pro zuby a má vliv na okysličování krve. Vidíte, pozitiv není zrovna málo…

Kde ho najdete?

Hlavním zdrojem je opalování – už po deseti minutách pobytu na sluníčku dochází k samovolné „výrobě“. Dále rybí tuk, ementálský sýr, sardinky, tresčí játra, losos, makrela, droždí, mléko, máslo, vejce, avokádo, žampiony a hovězí játra. Konzumací těchto surovin jdete zdraví naproti a vaše srdce bude bít jako zvon, alespoň podle názoru odborníků. Jdete do toho?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat