Prostreno.cz

Bolesti paty. Jak vznikají a jak si od nich ulevit

Ráno jen tak otevřete oči, svěsíte nohy dolů z postele, našlápnete a ucítíte nesnesitelnou bolest. Odhaduje se, že tento dost nepříjemný stav zažije v průběhu života 10 procent populace. Patní ostruhy si totiž nevybírají! Zatočte s nimi na čtyři přírodní způsoby, které doporučovaly už naše babičky!

Nesprávná a nekvalitní obuv (třeba opotřebované tenisky, kterých je vám líto vyhodit), trvalé přetěžování paty (například běh na tvrdém povrchu – asfalt a podobně) nebo dlouhé stání. To může stát za syndromem patní ostruhy, který se nazývá plantární fasciitida.

Ten obvykle pocítíte po dlouhém dni, kdy najednou přijde chvíle odpočinku. Lýtkový sval se napne, pak táhne Achillovu šlachu a vaz plantární fascie. V momentě, kdy se postavíte, na klenbu i na vaz je vyvíjen velký tlak, jakmile se noha protahuje a narovnává. To často způsobuje drobné trhlinky vazu plantární fascie. Jakmile se trhlinka zanítí, dostaví se bolest v oblasti paty a klenby. Au!

Ostruhy ovlivňují jednotlivce bez ohledu na pohlaví, věk, etnický původ nebo úroveň aktivity, nicméně průzkumy ukazují, že náchylné jsou zvlášť ženy středního věku, obézní lidé, sportovci, maratonci a vojenský personál.

Obvykle se doporučují terapeutické masážní vložky, injekce kortizonu, noční dlahy, protizánětlivá a fyzikální terapie. Dnes. Dřív se tento problém pochopitelně řešil úplně jinak. Z rad našich babiček si můžete doslova vybírat! Jakou z těchto čtyř zkusíte?

1. Obklady zelnými listy

Mírně nahřejte zelný list tak, aby pustil šťávu, a následně ho přiložte na bolavé místo. Zafixujte a nechte působit přes noc. Následující večer opakujte.

2. Vlhká zpruha jablečným octem

Jablečný ocet je skvělý pro léčbu patní ostruhy, protože poskytuje úlevu od bolesti a snižuje zánět. Vyřízněte kousek ručníku podle tvaru vaší nohy (pomůže vložka do bot), ten ponořte do jablečného octa, dejte do své boty a prostě jen choďte… Základem je udržovat ručník vlhký po celý den a léčbu nepřerušit nejméně týden.

Pokud je pro vás tato léčba poměrně drastická, půl šálku jablečného octa nalijte do lavoru s teplou vodou. Namočte nohy a setrvejte v lázni pět až deset minut. Praktikujte dvakrát denně po dobu dvou týdnů. Kúru můžete podpořit popíjením směsi z jedné polévkové lžíce jablečného octa, trochy medu a vody. A když bude nejhůř, ledujte. Led pomáhá uvolnit svaly a taktéž snižuje bolest. (Led nenanášejte přímo na kůži, aby se zabránilo omrzlinám.)

3. Pasta z jedlé sody

Jedlá soda je další dobrý lék, neboť v ní obsažené krystaly pomáhají snížit vápenaté usazeniny na spodní straně patní kosti. Smíchejte půl lžičky jedlé sody s trochou vody a vytvořte pastu. Tu naneste na patní ostruhy a zajistěte ji gázou. Opakujte dvakrát denně po dobu několika dnů. Příležitostně smíchejte 1 lžičku jedlé sody a 2 lžíce jablečného octa ve sklenici teplé vody. Pijte jednou denně po dobu 2 týdnů.

4. Masáž kokosovým olejem

Jedná se o přirozeně zvlhčující prostředek, jenž pomáhá změkčit ostruhu a ulevuje od bolesti. Zkrátka a dobře masírujte zasaženou oblast teplým kokosovým olejem. Provádějte každý den před spaním, abyste zabránili nepohodlí v dopoledních hodinách. Můžete si také „lupnout“ lžíci extra panenského kokosového oleje - každý den v dopoledních hodinách.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat