Prostreno.cz

Domácí lékárna v jedné bylince. Poznejte účinky jahodníku

Jahodník. Pro jednoho sladká pochoutka, pro druhého neuvěřitelná bylinka. Proč se již teď připravit na sklizeň mladých listů? Zatočíte se záněty ústní dutiny, prochladnutím, horečkami i bolestmi hlavy!

Je pozoruhodné, že v antice nebyl jahodník jako léčivá bylina znám. Rovněž ve středověkých knihách o léčivkách se uvádí jen ojediněle. To však nic nemění na tom, že se jahodník naproti své krátké historii setkal s velkou pozorností v lidovém léčitelství, kde se čaj z listu jahodníku pije při lehkých průjmech a kloktá se jím při zánětech ústní dutiny a nosohltanu. Teď je ale všechno jinak.

Skvěle chutná i vypadá

Víte, že…

Jahodník roste planě na osluněných stanovištích v lesích a hájích, na lesních pasekách, na loukách i na mezích. Pravděpodobně si ho s ničím nespletete.

Jahodník je vytrvalá bylina rozšířena po celé Evropě a Sibiři a zasahuje i daleko na sever. Pro léčebné účely se využívají i listy zahradního jahodníku, nicméně platí, že chcete-li kvalitní bylinku, musíte do přírody. Kvete od května do června, což je v podstatě za pár dní. A víte, co všechno tahle skvělá bylinka dokáže?

Droga se doporučuje při prochladnutí, což je momentálně velmi aktuální, bolení hlavy, neurastenii (nervové slabosti), hemoroidech, při léčbě ran (ve formě obkladů z listů). Tím však výčet jejích pozitiv nekončí.

Domácí lékárna v jedné nádobě

Jahodník zpomaluje srdeční rytmus či zesiluje stahy děložního svalstva, proto se používá při gynekologických onemocněních. Chybu neuděláte, ani když jej použijete na podporu látkové výměny, při výskytu ledvinových či žlučových kamenů, zánětech střev a žaludku. Funguje i jako diuretikum. Protože listy obsahují třísloviny a flavonoidy, mají dobrý účinek při průjmech.

Co se týče konkrétně listů, tak ty obsahují železo, které léčí chudokrevnost. Jahodník se užívá i při zánětech sliznice střev. Tak co, už se pomalu chystáte na první letošní várku? Listy se sbírají v době květu, suší se v tenkých vrstvách na stinných a dobře větraných místech. Pokud je sušíme uměle, teplota nesmí přesáhnout 40 °C. (Suché listy jsou světle zelené a slabě nahořklé, nevoní.) Uchováváme v uzavřených nádobách na tmavém a suchém místě.

Tip: Čaj z jahodníku připravíme tak, že 2 lžičky sušeného listu povaříme 10 minut ve 250 ml vody. Necháme 15 vylouhovat a pijeme 1-2 hrnky denně. Pokud si sami vyrábíte přírodní mýdla, přidejte do něj právě jahodník. Vůně lesních jahod zanechá na pokožce jedinečné jahodové aroma





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat