Prostreno.cz

Pravidla zmrazování: Cibule vydrží měsíce, máslo jen šedesát dní

Znáte to, když se vám nechce do obchodu, stačí sáhnout do mrazničky a večeře je rázem zachráněna. Ovšem myslet si, že potraviny tam vydrží neomezenou dobu, je zásadní chybou. Co byste měli zkonzumovat za tři měsíce a na co máte čas i půl roku?

Uchovávání potravin v mrazáku je dnes běžnou praxí. Ale šoupnout je k ledu bez předchozí přípravy se nemusí vyplatit - utrpí jejich kvalita i spotřební lhůta. Jak to tedy dělat správně?

Cibule, česnek

Cibuli zmrazujte podušenou na tuku. Zůstane tak v kondici 2–4 měsíce. V případě česneku zabalte neoloupané stroužky do alobalu a zkonzumujte maximálně do 5 měsíců.

Květák

Pokud máte mrazák větších rozměrů, květák povařte celý po dobu 4 minut. Jestli šetříte prostor, rozeberte ho na jednotlivé růžice a vařte v osolené vodě zhruba 2 minuty. Poté ho nechte okapat, vychladnout a zamrazte. Ovšem do 4 měsíců by na něj měla přijít řada.

Hrášek, mrkev

Hrášek zůstane „čerstvý“ i půl roku, když ho předvaříte 2 minuty. Karotku zmrazujte vcelku, po čtyřminutovém vaření. Spotřebujte do 5 měsíců.

Červená řepa

Tuhle zeleninu nabitou zdravím uvařte, oloupejte a poté uskladněte v ledovém království. Na její konzumaci můžete vyčkat přibližně 90 dní.

Kedlubna

Nejprve ji oloupejte, nakrájejte na kolečka a povařte 3 minuty. Po prudkém zchlazení zmrazte na dobu 3 měsíců. Až na ni dojde, nerozmrazenou kedlubnu poduste čtvrt hodiny, bude jako „nová“.

Křen

Na uchování křenu existuje skvělý fígl. Jemně ho nastrouhejte a smíchejte s citronovou šťávou. Potom „směs“ naskládejte do formiček na led. Jakmile pořádně ztuhnou, zabalte každou kostku zvlášť do mikrotenového sáčku a šup s tím do mrazáku, kde ho lze ubytovat bez úhony na 2 měsíce.

Kopr

Toho není doma nikdy dost, viďte? Jemně ho nasekejte, ideální je rovnou si připravit porce v kostkách na led. Do pokrmů ho pak můžete přidávat nerozmrazený a se spotřebou pospíchat nemusíte – máte 4 měsíce čas.

Zelí

Nešlápnete vedle, když budete zelí skladovat dušené. Vynechejte však slaninu a mouku na zahuštění. Připravené tímto způsobem vydrží 3 měsíce.

Máslo

Tato surovina patří k těm, které se do mrazáku dávají opravdu jen výjimečně, ale pokud nebude zbytí, maximálně do 60 dní ho použijte.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat