Znáte to, když se vám nechce do obchodu, stačí sáhnout do mrazničky a večeře je rázem zachráněna. Ovšem myslet si, že potraviny tam vydrží neomezenou dobu, je zásadní chybou. Co byste měli zkonzumovat za tři měsíce a na co máte čas i půl roku?
Uchovávání potravin v mrazáku je dnes běžnou praxí. Ale šoupnout je k ledu bez předchozí přípravy se nemusí vyplatit - utrpí jejich kvalita i spotřební lhůta. Jak to tedy dělat správně?
Cibule, česnek
Cibuli zmrazujte podušenou na tuku. Zůstane tak v kondici 2–4 měsíce. V případě česneku zabalte neoloupané stroužky do alobalu a zkonzumujte maximálně do 5 měsíců.
Květák
Pokud máte mrazák větších rozměrů, květák povařte celý po dobu 4 minut. Jestli šetříte prostor, rozeberte ho na jednotlivé růžice a vařte v osolené vodě zhruba 2 minuty. Poté ho nechte okapat, vychladnout a zamrazte. Ovšem do 4 měsíců by na něj měla přijít řada.
Hrášek, mrkev
Hrášek zůstane „čerstvý“ i půl roku, když ho předvaříte 2 minuty. Karotku zmrazujte vcelku, po čtyřminutovém vaření. Spotřebujte do 5 měsíců.
Červená řepa
Tuhle zeleninu nabitou zdravím uvařte, oloupejte a poté uskladněte v ledovém království. Na její konzumaci můžete vyčkat přibližně 90 dní.
Kedlubna
Nejprve ji oloupejte, nakrájejte na kolečka a povařte 3 minuty. Po prudkém zchlazení zmrazte na dobu 3 měsíců. Až na ni dojde, nerozmrazenou kedlubnu poduste čtvrt hodiny, bude jako „nová“.
Křen
Na uchování křenu existuje skvělý fígl. Jemně ho nastrouhejte a smíchejte s citronovou šťávou. Potom „směs“ naskládejte do formiček na led. Jakmile pořádně ztuhnou, zabalte každou kostku zvlášť do mikrotenového sáčku a šup s tím do mrazáku, kde ho lze ubytovat bez úhony na 2 měsíce.
Kopr
Toho není doma nikdy dost, viďte? Jemně ho nasekejte, ideální je rovnou si připravit porce v kostkách na led. Do pokrmů ho pak můžete přidávat nerozmrazený a se spotřebou pospíchat nemusíte – máte 4 měsíce čas.
Zelí
Nešlápnete vedle, když budete zelí skladovat dušené. Vynechejte však slaninu a mouku na zahuštění. Připravené tímto způsobem vydrží 3 měsíce.
Máslo
Tato surovina patří k těm, které se do mrazáku dávají opravdu jen výjimečně, ale pokud nebude zbytí, maximálně do 60 dní ho použijte.
Sledujte nás na sociálních sítích: