Prostreno.cz

Co nejíst a nepít, když je vám psychicky špatně

Všichni někdy máme špatný den, cítíme se unaveně, mrzutě a podrážděně. Někdo takové stavy tlumí sladkým, jiný sahá po sklence vína. Proč jsou obě varianty nešťastné a které další dobroty byste při splínech měli vynechat?

Harold W. Koenigsberg, profesor psychiatrie na Icahn School of Medicine v Mount Sinai v New Yorku, upozorňuje, že souvislost mezi náladou a potravinami není zanedbatelná. „Již dávno se ví, že některé potraviny náladu zlepšují, jenže funguje to i obráceně. Existuje pár potravin, které se naopak negativně podepisují na tom, jak se člověk cítí,“ nechal se slyšet odborník. Takže kterým pěti lákadlům byste se během období smutku a náladovosti měli vyhýbat?

Sušenky

Tajná skrýš sušenek, která vás zachraňuje ve chvíli, kdy vám není do zpěvu? A máte pocit, že to zabírá? Vše je pomíjivé… Cukr z rafinovaných sacharidů způsobí, že se dobře cítíte jen na chvíli. V momentě, kdy hladina cukru klesne, dostane se vaše nálada opět na bod mrazu – a ještě níž. Riziko deprese se tak zvyšuje. Radši zkuste ovoce a zeleninu. Tam nic takového nehrozí.

Energetické nápoje

Ráno káva, dopoledne dva matcha čaje, v poledne káva, odpoledne smutek smíchaný s energetickým nápojem a zapitým pro změnu zeleným čajem. To je špatně! Podle odborníků i malé množství kofeinu přispívá k úzkosti. Navíc kombinace kofeinu a cukru je ještě hrozivější. Jistá americká studie potvrdila, že když se lidé léčící se na deprese na jeden týden vzdají slazené kávy, cítí se mnohem lépe. Je to prý proto, že se totálně rozhodí hladina cukru v krvi, což organismus šokuje.

Alkohol

Tak jasně, přítel vás opustil, šéf vám dal výpověď, máte prázdné konto a váš pes potřebuje na veterinu. Nic moc vyhlídky. Pokud si myslíte, že špatný den vylepší jedna či dvě skleničky vína, můžete to skončit katastrofou. Alkohol působí na centrální nervový systém, myšlení, porozumění, úvahu a emoce. Jakmile se napijete, zpomalíte tím tyto mechanismy, které mohou zhoršit své příznaky a podpořit tak deprese. Pak se nedivte, že jednáte impulzivně!

Aspartam

Toto umělé sladidlo se nachází v dietních limonádách, želatině, a dokonce i u některých snídaňových cereálií, což není tak úplně dobře. Studie univerzity Northwestern v Ohiu, potvrdila, že aspartam výrazně zhoršuje příznaky deprese u pacientů s touto diagnózou. Výzkumníci tvrdí, že je to proto, že aspartam blokuje produkci serotoninu (hormon dobrého pocitu), což vede k nespavosti a poklesu nálady. Takže tudy taky cesta nevede!

Sójový olej

Tento typ oleje je plný trans tuků (škodlivé látky, které se objevují v potravinářských výrobcích stále častěji), které zvyšují riziko vzniku a prohlubování depresí až o 48 procent. Aspoň tak to vyplynulo ze studie uveřejněné v časopise PLoS ONE.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat