Prostreno.cz

Canicross je prospěšný pro vás i vašeho psa

Chcete udělat něco pro zdraví psího parťáka a zároveň si před létem pořádně vybrousit křivky? Tohle vám umožní sportovní disciplína zvaná caniscross, která je v Česku stále oblíbenější. Co všechno obnáší?

Jste sportovně založený člověk a ani váš čtyřnohý mazlíček se pohybu nijak nebrání? Výborně, pak můžete skloubit venčení s běžeckým tréninkem a společně si zlepšovat kondici zábavnou formou. Pes bude štěstím bez sebe už jen proto, že si protáhne tlapky. Vy se zase zbavíte těch dvou kil navíc, které se vás drží jako klíště. A radost bude dvojnásobná!

O co vlastně jde?

Canicross je druh terénního sportu, ve kterém pes táhne běžce-vůdce. Jestli teď s hrůzou hledíte na svého Puňtu, který je „muší váha“ a o jehož tažných schopnostech trochu pochybujete, buďte v klidu. Zkusit můžete snadnější kategorii - hobby canicross. To je takový lehký klus v doprovodu pejska, bez stresu a čistě na „pohodu“. Jistě se ptáte, jestli je nutné nějaké vybavení. Bez menší investice se to neobejde. Tedy pokud chcete mít oba naprosté pohodlí a vaší prioritou je vyhýbat se zranění.

Příprava před startem

Pro začátek vám postačí psí postroj a vodítko s amortizérem (pružná guma tlumící nárazy). Počítejte s výdaji kolem tisícovky. Pokud nechcete vodítko při tréninku „žmoulat“ v ruce, pořídit se dá sedák, který trochu připomíná horolezeckou výstroj.

Zvládne to váš mazlíček?

Volba psího plemene není pro rekreační verzi důležitá. Nejvhodnější jsou nicméně atleticky stavění jedinci, ale v dnešní době jsou při běhu k vidění skoro všechny rasy, a to od oříšků po kolie. Jedno pravidlo tu ale přece jen je. Nemělo by se sportovat se psy mladšími 12 až 15 měsíců.

Do tohoto věku ještě nemají ukončený růst a zátěž by jim mohla způsobit následky. Na začátek je vždy lepší volit kratší vzdálenosti (jeden až dva kilometry), aby si zvíře na běh zvyklo. Pokud je to „gaučák“, začněte pozvolna procházkami, u kterých budete postupně zrychlovat. A za pár týdnů už běžíte! Hlavně nic neuspěchat…

Zásady bezpečnosti práce

Hlavním pravidlem je svému psovi naslouchat, sledovat jeho reakce a přizpůsobit se jeho tempu. Bude si zlepšovat fyzičku postupně, stejně jako vy. Na trénink v parných dnech rovnou zapomeňte, zvyšuje to riziko přehřátí a kolapsu, což určitě není to, co byste si ze společných chvil chtěli odnést. Samostatnou kapitolou je strava. „Vytížený“ chlupáč by měl dostávat kvalitní krmivo a vydatnou stravu. Nejen na odměnu! Miska čisté vody by po návratu domů měla mít naprostou nutností, to ale určitě víte…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat