Prostreno.cz

Rychlá pomoc při přehřátí organismu podle našich babiček

Ostré jarní a letní slunce může otupit i naprosto zdravého člověka. Co dělat, pokud z vás horko každoročně vysává veškerou energii? Letos na něj vyzrajte s pomocí babských rad. Jak vám bude užitečný třeba takový jogurt?

I když si na ta opravdu dusivá vedra ještě počkáme, hodí se vědět, jak se zachovat, až udeří. Jistě znáte ten pocit slabosti, letargie a únavy, který přímé slunce způsobuje. Co za ním stojí?

Tekutiny v lidském těle jsou zodpovědné za udržování teploty těla za horkých povětrnostních podmínek. Organismus vyvolává pocení a snaží se ochladit, čímž dochází k dehydrataci. Kdo je nejvíc v ohrožení?

Zvlášť starší lidé a děti mají obvykle problémy s regulací tělesné teploty. Nejen u nich se pak objevují nevolnosti a zvracení, bolesti hlavy, závratě a slabosti, halucinace, záchvaty, svalové křeče či zvýšená srdeční frekvence. V ohrožení je ale kdekdo. Víte, jak si v takových chvílích „přehřátí“ pomoci? Naše babičky měly jisté recepty…

Kouzelný nápoj z jogurtu

2 lžíce jogurtu, sklenice vody, špetka soli a trochu kmínového prášku. Toť vše. Suroviny smíchejte a pijte nebo podávejte chlazené. Pro posílení účinku a prevenci k tomu pijte jednu až dvě sklenice podmáslí denně. Právě ono obsahuje probiotika, bílkoviny, minerály a vitaminy, které tělo vyloučilo při pocení. Doba rekonvalescence se tak výrazně zkrátí.

Studená koupel

Ponořte se do vany plné chladné (ne ledové) vody a zůstaňte v ní 15-20 minut. Studená voda pomáhá snížit celkovou teplotu těla, které bylo vystaveno teplotnímu šoku. Jedná se o akutní pomoc, ke které se může přistoupit ještě dříve, než je pacient převezen do nemocnice. Toto ošetření doporučují odborníci hlavně v případě přehřátí v důsledku fyzické námahy.

Inspirace čínskou medicínou

1 šálek sušených mungových fazolek a 3 šálky vody povařte, nechte vychladnout a podávejte. I když tento druh fazolek pochází z Indie, je známý po celém světě a často se používá v tradiční čínské medicíně k léčbě úžehu. Vařené mungo fazole hydratují tělo a snižují tělesnou teplotu - mají antipyretický charakter. Tento „nápoj“ je navíc také skvělý pro detoxikaci těla.

Esenciální oleje jako první pomoc

2-3 kapky mátového esenciálního oleje, 1-2 kapky levandulového oleje a 2 lžíce olivového či mandlového oleje smíchejte a směs naneste na zadní stranu krku, chodidla a vnitřní strany zápěstí. (Levandulový olej uklidňuje a mátový zase pomáhá snížit zvýšenou tělesnou teplotu.) Za chvíli se budete cítit mnohem lépe!

Zdravotní vzpruha v podobě jablečného octa

Smíchejte 1 čajovou lžičku jablečného octa ve sklenici studené vody. Na zdraví! Pokud pociťujete slabost nebo závratě po pobytu na slunci, je to pro vás a vaše blízké to pravé. Jablečný ocet obsahuje minerály a vitaminy, které rychle doplní to, co tělo vyloučilo. Uleví se vám ještě dřív, než řeknete švec.

Mějte však na paměti, že se v období veder nevyplácí pokoušet osud a nosit „dříví do lesa“. K potravinám, které zvyšují teplotu těla, patří pepř, česnek, hřebíček, skořice, paprika, muškátový oříšek, zázvor, křen, ředkvička, hořčice. Pozor si dávejte i na alkohol a kofein (čaj, káva, čokoláda).





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat