Prostreno.cz

V kolik hodin jít do postele, abyste se probudili svěží

Všichni víme, jak důležitou roli spánek hraje. Podle vědců je dokonce klíčem k dlouhověkosti, hubnutí a pracovním úspěchům! Jenže máte ho dostatek a je opravdu kvalitní? Čas ulehnutí má totiž zásadní význam…

O tom, že přes lékařské pravidlo osmi prospaných hodin by neměl jezdit vlak, jste jistě za svůj život slyšeli už mnohokrát. Přesto nelze brát toto doporučení úplně dogmaticky. Množství spánku, které každý jednotlivec potřebuje, je totiž podmíněno genetikou - a také se mění s věkem. V každém případě je ale důležité vyspat se kvalitně. Mimochodem, podle čeho se to dá poznat?

Signály, které nelžou

Sotva ráno otevřete oči a cítíte se unavení? Už to je první známka, že je něco špatně. Dalším varovným ukazatelem jsou nezvladatelné chutě na sladké, které na vás útočí během dne. I potřeba vzpružit se kofeinovým nápojem a odpolední ospalost o ledasčem vypovídá. Zní vám to povědomě? Pak váš noční odpočinek není tím, čím by měl být. Mnohdy však stačí trochu upravit režim a katastrofa je zažehnána.

Kdy si obléct pyžamo a zhasnout?

Experti na spánek jsou toho názoru, že „peřinový harmonogram“, který nejlépe odpovídá našim cirkadiánním rytmům, je od 22 do 6 hodin. Během této doby tělo i mozek nejlépe „proklouzne“ dvěma spánkovými fázemi (REM a NREM), které se pravidelně střídají. Podle Matta Walkera, vedoucího laboratoře spánku a neurologie na Kalifornské univerzitě v Berkeley, se kvalitní spánek dospělého člověka skládá z pěti cyklů trvajících 90 minut. A tomu je třeba přizpůsobit dobu, kdy odejít do postele.

Desátá rozhodne

„Vzhledem k tomu, že většina lidí usne do čtvrt hodiny po ulehnutí a vstává kolem sedmé hodiny ranní, znamená to, že pokud chcete být po ránu opravdu svěží, měli byste si jít lehnout ve 21.45, popřípadě ve 22.15,“ radí odborník na webových stránkách zmíněné univerzity. To je podle specialisty záruka toho, že budete odpočatí a plní síly čelit všem denním nástrahám, a to bez potřeby kofeinového a cukrového dopingu. Vezmete si jeho radu k srdci?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat