Prostreno.cz

Konzumace vlašských ořechů prodlužuje život

Jíte vlašské ořechy? Jestli jen občas a výjimečně, možná se zbytečně připravujete o několik šťastných a zdravých let! Před jakými nemocemi vás ochrání a proč je důležité hrnout je do sebe po hrstech?

Když se řekne vlašský ořech, kdekdo si nejspíš představí přípravu vánočního cukroví, otročinu před rozpálenou troubou a formičky všech tvarů a velikostí. I vy si myslíte, že plody ořešáku královského jsou jen dokonalou součástí svátečních cukrátek? Kdepak! Tyto dary přírody jsou právě objeveným elixírem dlouhého, zdravého a kvalitního života!

Poklad ve skořápce, o jakém se nám nesnilo

Závěry nového výzkumu předloženého na konferenci Experiment Biology 2016 v San Diegu jsou vítanou nadějí pro všechny, kteří se obávají stáří a nemocí s ním spojených – zejména vysoké hladiny cholesterolu v krvi. Dvouleté klinické testování totiž přineslo překvapivé výsledky, které obyčejné ořechy staví na zcela novou pozici. Co přesně se zjistilo?

Ořešák jako král zdraví

Výzkumníci z nemocniční kliniky v Barceloně testovali 707 zdravých dospělých jedinců středního věku, rozdělených do dvou skupin. Pro první sestavu představovala konzumace vlašských ořechů 15 procent denního příjmu kalorií, druhá skupina byla o tuto pochoutku úplně ochuzena. Když došlo na lámání pomyslného chleba v podobě lékařských testů, výzkumníci se nestačili divit. Oříškoví konzumenti totiž měli výrazně nižší hodnoty škodlivého LDL cholesterolu – samozřejmě v porovnání s těmi, kteří se této dobrotě vyhýbali obloukem.

„Získání zdravých tuků a jiných živin z vlašských ořechů je důležité pro celkovou nutriční pohodu stárnoucích dospělých, protože tyto látky prokazatelně snižují hladinu cholesterolu v krvi. Je velice povzbudivé vědět, že vlašské ořechy mohou být prospěšné pro tuto konkrétní populaci,“ uvádí autor výzkumu lékař Emilio Ros v tiskové zprávě s tím, že nízký cholesterol je tímto způsobem udržován v dlouhodobém horizontu. Ovšem pozor, to zdaleka není jediná patálie, před kterou vás ořechy uchrání….

Chutná prevence? Naprostý základ

Již předchozí studie a výzkumy v minulosti prokázaly, že konzumace „vlašáků“ snižuje riziko vzniku diabetu 2. typu a srdečních chorob. Lékaři se domnívají, že za to můžeme poděkovat vysokému podílu obsažených omega-3 mastných kyselin, které jsou spojovány s řízením metabolických syndromů a snižováním rizika chronických zánětů. Tak to vidíte, když ořechy předcházejí onemocněním, s trochou nadsázky by se dalo říct, že vám opravdu mohou prodloužit život! Máte je po ruce?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat