Prostreno.cz

Bolavé svaly a klouby po sportování. Tyhle bylinky pomohou

31.05.2017 | Zdraví a diety

S příchodem hezkého počasí konečně odpadají jakékoli výmluvy, proč nesportujeme, a tak spousta z nás vyráží do přírody a začíná se opravdu pořádně hýbat. Jenže pro naše svaly nebo klouby to je v mnoha případech takový malý šok. A tak protestují, což dávají najevo nepříjemnými bolestmi. Když k tomu přidáte ještě nejrůznější odřeniny způsobené například pády, není divu, že spotřeba nejrůznějších léků na bolest a dalších medikamentů stoupá. Ovšem od potíží vám může pomoci i příroda!

Které bylinky dokážou pomoci při hojení drobných úrazů a ulevují od bolesti? Této trojice se držte!

Pro snadné hojení: Heřmánek

Heřmánek lékařský je uklidňující bylinka pro všestranné zevní i vnitřní užití. Neotřesitelnou pozici získal v léčbě zánětů kůže, popálenin, ran, pohmoždění či vředů. Heřmánkové odvary dělají dobře i lidem s chronickým onemocněním kůže. Není tedy divu, že je přímo ideální surovinou pro výrobu produktů pečujících o pleť.

Heřmánek obsahuje flavonoidy a éterické oleje, které mají silné protizánětlivé účinky. Jeho použitím zároveň zabráníte tvoření nevzhledných bolestivých jizev. Heřmánek použijte jako obklad či na koupel postižených míst.

Pro rychlou regeneraci: Kostival

Využití kostivalu je podobné jako například u přesličky rolní. Rozdíl je v tom, že u přesličky se na přípravu odvaru sbírá nať, která se poté usuší, zatímco u kostivalu se zužitkovává především kořen. Obě bylinky se nejčastěji přikládají na různé vředy včetně těch bércových, řezné poranění či na hnisající a mokvající rány. Kromě odvaru z kostivalu je k dostání i kostivalová mast, která má rovněž hojivé účinky. Její použití je časté zejména při různých zhmožděninách, podvrtnutí a jiných poranění svalstva a kostí.

Pro okamžitou úlevu: Jitrocel

Jitrocel kopinatý je bylinka známá pro své výrazné protizánětlivé a hojivé účinky. Její léčivé schopnosti využívá evropská i čínská medicína po celá staletí. Protizánětlivé a hojivé účinky jsou dokonce tak silné, že se rovnají účinnosti antibiotických mastí. Díky vysokému obsahu zinku a křemíku napomáhá jitrocel rychlému a bezproblémovému zhojení rány. Stačí přiložit nadrcené listy jitrocele přímo na postižené místo.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat