Prostreno.cz

Klíčová fakta o vitaminu K

Pokračování filmů, tedy „dvojky“ jsou lepší než jedničky pouze výjimečně. To samé se ale nedá říct o vitaminu K. Víte, která jeho verze je naprosto nepostradatelná?

Kdyby se uskutečnila anketa s cílem zjistit, kolik toho lidé ví o vitaminu K, dopadla by špatně? „Káčko? A co to je?“ Je docela smutné, že tato základní živina je obvykle ignorována a přehlížena, i když někteří zasvěcení tuší, že je nějakým způsobem spojována se srážlivostí krve. Jenže to není všechno.

Neznámé neznamená nepotřebné

Pro ono srážení je potřeba vitamin K1, nicméně existuje ještě další druh, a to K2. Ten je naopak naprosto nezbytný pro pevnost kostí a zdraví srdce a cév. Jeho deficit může vést k řadě dalších onemocnění, včetně rakoviny, cukrovky či nemocí ledvin.

Kde hledat?

Vitamin K2 je známý jako menachinon, což je vitamin rozpustný v tucích. Najdete ho ve fermentovaných potravinách i v doplňcích. Hlavní použití tohoto vitaminu je poskytovat pomoc měkkým tkáním. Pokud chcete zlepšit jeho příjem, měli byste jíst následující potraviny: tvrdé a měkké sýry, žloutek, hovězí maso, kuřecí prso, kuřecí ledvina, máslo.

Bohužel, jelikož se tomuto vitaminu nevěnuje mnoho výzkumníků a odborníků na výživu, je obtížné zjistit, kolik vitaminu K obsahují výše uvedené potraviny. Nicméně předpokládá se, že slinné žlázy a pankreas u zvířat jsou v tomto směru „nejblíž“. Mozky, reprodukční orgány a chrupavka mohou být také naplněny živinami. Někteří experti tvrdí, že i rybí vajíčka jsou také bohatá na tento vitamin.

Se seznamem výše uvedených potravin můžete být stále zvědaví, proč byste měli zvyšovat spotřebu vitaminu K. Rekapitulace benefitů vás možná přesvědčí. Věnujte mu více pozornosti, protože…

Silnější kosti

Vitamin K2 vám může poskytnout lepší kostní zdraví, a je dokonce mnohem účinnější než vápník. Vitamin K2 je doporučován pro svoji účinnost při zastavení ztráty kostní hmoty u lidí s osteoporózou. Ve skutečnosti je s jeho pomocí možné snížit riziko zlomenin u pacientů s osteoporózou až o 80 procent.

Zdravější srdce

Ukazuje se, že pokud užíváte doplňky s K2, snižujete riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Zdravější ústa

Vitamin K, zejména K2, je důležitý pro vaše orální zdraví. K2 totiž pomáhá při prevenci dutin a remineralizaci zubů.

O krok napřed před cukrovkou

Vitamin K2 může dokonce zlepšit citlivost na inzulin, což může pomoci snížit možnost vzniku cukrovky. Tak co, ještě tenhle tento vitamin budete přehlížet jako většina lidí?





Celkem 0 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat