Prostreno.cz

Známky toho, že vaše ruce stárnou

Dokonalý účes, líčení i parfém. Ale co vaše ruce? Právě ony prozrazují váš věk. Pečujte o ně a nechte okolí, aby vám hádalo o pár let méně!

Občasná manikúra prostě nestačí. Věk není jen číslo. „Bez cíleného režimu ke zpomalení nástupu tmavých skvrn a změn textur mohou vaše ruce stárnout rychleji než tvář,“ říká Joshua Zeichner, ředitel kosmetického a klinického výzkumu v nemocnici Mount Sinai v New Yorku. Použijte tyto strategie, aby vaše ruce vypadaly zdravě a mladistvě!

Tmavé skvrny

Tmavé skvrny jsou způsobeny nadměrným slunečním zářením i stárnutím. Vždy je dobré používat opalovací přípravky s širokospektrálním SPF 30 nebo vyšším, a to ještě než opustíte dům. (Je nutné nanášet je opakovaně po celý den.)

Ideálně si vyberte takový přípravek, který zároveň nabízí ochranu proti infračervenému záření. Výzkum totiž ukazuje, že se dostává hlouběji do kůže než UVA a UVB paprsky.

Prevence je tedy jasná, mazat, mazat a mazat. Ovšem jak vybělit „aktuální škody“? Vyhledejte produkty s látkami, jako je kořen lékořice, kyselina kojová nebo niacinamid. Tmavší, tvrdší místa mohou být ošetřena i laserem. Dermatolog jistě poradí, jak postupovat.

Vrásčitá kůže

Vystavení UV záření také vede k poškození kolagenu, které pokožku zvrásní a vytváří tak „zmačkaný vzhled“. Možnost obrany? Opět opalovací krém. Podle výše zmíněného dermatologa se ty samé retinoly (jako je Retin-A) používané k léčbě vrásek na obličeji hodí i pro zlepšení struktury rukou. Už jedna kapka o velikosti špendlíkové hlavičky stimuluje tvorbu kolagenu, takže se nebojte vzít si s sebou na dovolenou jeden krém a používat ho skoro na všechno.

Vystouplé žíly

Bohužel je to nevyhnutelné: „Ztráta objemu tuku, ke kterému dochází s věkem, je příčinou toho, že žíly vystupují,“ vysvětluje doktor Zeichner. Hovoří se i o tom, že je tento problém spojen se ztuhnutím rukou. Bohužel, neexistuje nic, co by žíly dělalo méně zřetelné. Pomáhají prý pouze injekční výplně, díky kterým nabobtná tkáň kolem žíly, a to je opticky skryje.

Suché skvrny

Jak člověk stárne, funkce kožní bariéry oslabuje a stává se náchylnější k vnějším dráždivým látkám, jako je mýdlo a voda. Výsledek: zvýšená suchost, zánět a někdy i praskliny ve vnější vrstvě pokožky. Pro celodenní hydrataci dermatologové doporučují krém bohatý na změkčovadla, který obsahuje soli hliníku.

Zní to asi děsivě, ale stejně jako technologie, která je používána v antiperspirantech, jsou nyní soli hliníku přidávány do krémů na ruce. Dochází tak k vytváření bariéry, která udržuje vodu tam, kde je potřeba.

Tip: Protože nadměrné mytí může vysušit kůži a způsobit zánět, minimalizujte dlouhodobý kontakt s vodou a opakovaně nanášejte pleťové mléko pokaždé, když si umyjete ruce.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat