Prostreno.cz

Síla tužebníku jilmového. Na co jej použít

Jedna z nejdůležitějších druidských bylin? Tužebník jilmový. Připravte si z chlapice, jak se mu lidově říká, třeba strouhanku, marmeládu nebo víno. Nebudete litovat!

Roste v bažinách, na vlhkých loukách, u potoků a na březích řek, kvete v době letního slunovratu, který letos připadl na 21. června v 6.24 hodin, a má krémově bílé, smetanové květy. Filipendula ulmaria (dříve Spiraea ulmaria) si právě žádá vaši pozornost. Jak již bylo řečeno, kvete od června až do srpna, přičemž se sklízejí mladé listy a plně rozvité květy, které se používají čerstvé nebo sušené. K čemu

Do lékárničky i na talíř

Víte, že…

Z nežádoucích účinků byla zjištěna schopnost vyvolat zúžení průdušek, proto tužebník jilmový není droga vhodná pro astmatiky.

Tužebník je důležitou domácí léčivou rostlinou. Nálev z kvetoucí byliny působí potopudně, močopudně, antirevmaticky, snižuje teploty a pozitivně ladí mysl. Vůně rostliny spočívá v salicylaldehydu, který se v těle rozkládá na přirozený aspirin. A taky dokáže všechno, co aspirin z lékárny. Ředit krev, tišit bolesti, vypotit nachlazení, srazit vysokou teplotu, ulevit ledvinám a močovému měchýři, snížit kyselost žaludečních šťáv, ulevit při revmatických svalových a kloubních bolestech. Rozdíl tu však je.

Díky obsahu tříslovin tužebník nedráždí žaludek jako syntetický aspirin. Ostatně, umělé slovo aspirin je zčásti vytvořeno ze jména Spicaea, což má původ v latinském spira (spirála), protože semena tužebníku se točí jako malé spirálky. Účinky na zdraví skvělé, ale co využití v kuchyni? Také není zanedbatelné!

Smoothie, víno i strouhanka

Čerstvé listy jsou oblíbenou přísadou do salátů a polévek. Květy se používají k přípravě marmelády, k dochucení kompotů, ke zdobení pokrmů a k výrobě bylinkových vín a dezertů. Pokud si i vy chcete připravit něco k letním grilovačkám, tak litr bílého vína vlijte do keramické či skleněné nádoby, přidejte hrst květů tužebníku, nádobu uzavřete a postavte na tmavé místo pokojové teploty. Nechte týden uležet, poté obsah nádoby sceďte a dopřejte si výborný chuťový zážitek.

Pokud se ještě jednou vydáte na sběr, odložte si pár listů tužebníku stranou. Něco dejte do salátu, zbytek rozmixujte společně s banánem a jablkem. Získáte tak vynikající ranní koktejl plný zdraví. Mandlové aroma tužebníku se dá využít i jako součást bylinkové strouhanky. Do roztlučeného pečiva vsypte hrst čerstvé nebo sušené bylinky, promíchejte, strouhankou obalte například rybu, krátce ji osmažte z obou stran a podávejte. Ale hlavně si tužebník nasušte do zásoby. S příchodem prvních podzimních chřipek oceníte jeho sílu!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat