Prostreno.cz

Řebříček obecný. K čemu všemu se hodí

Které drogy se v létě sklízí celá kvetoucí nať? Správně, jedná se o řebříček obecný, který je označován za typicky ženskou bylinu. Bude vám chutnat v polévce, nebo v čaji? A proč ho vlastně užívat bez ohledu na věk?

Achillea millefolium, tedy řebříček obecný, který kvete od června do září, je obzvlášť oblíbenou léčivou bylinou v lidovém léčitelství. Již řecký lékař, lékárník a botanik Dioskurides žijící přibližně v letech 40 až 90 našeho letopočtu, jej popsal jako tisícilistou bylinku vojáků. Pro svou schopnost stavět krvácení se tato rostlina nasazovala k léčení ran vojáků ve válkách. Později se řebříček pěstoval v klášterních zahradách a popisují jej středové herbáře.

Konec PMS

Víte, že…

Německý kněz a léčitel Sebastian Kneipp říkával, že ženy by se uchránily před mnohými těžkostmi, kdyby občas sáhly po řebříčku! Proto je jedno, jestli je vám 20 či 60 let, řebříček si dopřejte vždy. Obecně totiž dobře působí na dělohu a předchází vzniků myomů.

V současné době se jeho nať používá k přípravě jednodruhového čaje, nebo jakou součást čajových směsí při lehkých poruchách v oblasti žaludku, střev a žlučníku, provázených křečemi, při žaludečních katarech, k povzbuzení chutě k jídlu nebo při menstruačních potížích. Tak už vyrazte na průzkum a poohlédněte se po něm na slunných a dobře propustných půdách.

Na jarní listy, jež se používají k přípravě bylinkového tvarohu či do salátů, je sice pozdě, nicméně ještě stihnete nasušit květy. Nebo si uvařit třeba králíka na řebříčku. A taky osvěžující polévku.

Lehká letní večeře po západu slunce

Větší misku čerstvě nasbíraného řebříčku operte a nakrájejte na malé kousky. Jednu malou cibulku pokrájejte na kostičky. V hrnci rozpalte olej, cibulku osmahněte a přidejte bylinku. Jakmile zavadne, přidejte 4–5 polévkových lžic špaldové mouky a celé to ještě jednou nechte v hrnci prohřát. Následně zalijte litrem vody a zhruba tak 10 minut povařte. Podle chuti rozšlehejte 2–4 vejce a nechte je v polévce srazit. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s pečivem. (Příště můžete přidat i jáhly.)

Potomek na objednávku

Řebříček je součástí tak zvaných čajů plodnosti, proto jestli máte potíže s otěhotněním, smíchejte 100 g třezalky, 100 g kopřivy, 100 g kontryhelu, 50 g hluchavky, 30 g měsíčku a 20 g řebříčku. Vždy polovinu lžíce spařte 1/4 litru vody a nechte 15 minut louhovat. Pijte 3x denně (mimo menstruaci). Až vám směs dojde, nechte organismus dva týdny odpočinout a poté kúru zopakujte.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat