Prostreno.cz

Mobil a počítač neškodí jen vašim očím. Ničí i pamět a sdrce

Máte po práci na počítači unavené a podrážděné oči? S trochou nadsázky by se dalo říct, že máte ještě štěstí. Dlouhé sledování obrazovky totiž přináší i daleko horší následky – třeba depresi, potíže se srdcem a obezitu!

Znáte to, ráno po probuzení kontrolujete v telefonu příchozí emaily i dění na sociální síti. Poté vyrazíte do kanceláře, kde jste k monitoru počítače přikovaní osm hodin. Večer zakotvíte pro změnu na gauči, a bedlivě sledujete televizní obrazovku při napínavé detektivce. Jak se vaše oči asi cítí? Pravda je, že v ohrožení není jen váš zrak, ale i zdraví!

Časovaná bomba, co tiká potichu

Lékaři sice připouštějí, že bez moderních technologií se dnešní svět už neobejde, ale zároveň kladou důraz na to, že všeho moc škodí. Expozice modrého světla z elektronických zařízení totiž není něco, co by vám dvakrát prospívalo. Ať už jde o počítač, tablet či mobil, nebezpečí číhá všude. A je potřeba mít se na pozoru!

Zlo, kterému jdete naproti

„Modré světlo škodí víc, než si většina populace dokáže představit. Rohovka a čočka ho nevyfiltrují, takže putuje přímo do zadní části oka, což může poškodit sítnici a vést k takovým stavům, jako je makulární degenerace,“ vysvětluje Anam Qureshi, přední americká profesorka oftalmologie působící na NYU Langone Medical Center.

Zmíněná odbornice rovněž dodává, že vyznavačům všemožných displejů hrozí také syndrom počítačového vidění, jehož příznaky rozhodně nepatří k příjemným záležitostem. Konkrétně jde o podrážděné, suché a červenající očí, rozmazané vidění, snížená schopnost zaostření i časté bolesti hlavy. A bude hůř!

Deprese, poškozená paměť a srdce v ohrožení

Jako by toho už tak nebylo dost, svou troškou do mlýna přispívají i mnohé studie. Jejich závěry jednoznačně potvrzují, že modré světlo potlačuje melatonin – potřebný hormon, jenž pomáhá tělu usnout. Jeho narušení vede k potížím s usínáním i nespavosti.

Odborníci varují, že nedostatek spánku si dokáže vybrat svou daň v podobě možné deprese, příbytku na váze, kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky a chronické únavy. Ovšem pozor, dlouhodobější spánkový deficit podle lékařů z americké Harvard Medical School dokonce zvyšuje riziko úmrtí o 15 %! Takže ano, o život vám jde taky. A může za to počítač a telefon! Co s tím budete dělat?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat