Prostreno.cz

Návyky, které vám kazí náladu. Na co si dát pozor

Jste bez zjevné příčiny podráždění a mračíte se na všechny kolem? Pokud si lámete hlavu s tím, v čem je kámen úrazu vašeho rozpoložení, sáhněte si do svědomí. Že vy málo spíte a vyhýbáte se sportu? To jsou totiž hlavní viníci!

Zase jste uvízli ve vodách pesimismu a vlastně ani nevíte, co to způsobilo? Vždyť v práci je to v pohodě, domácnost šlape jako na drátkách a žádná katastrofa není na obzoru. Tak kde je problém? Budete se divit, ale za špatnou náladou stojí třeba nedostatek samoty, lenost či odkládání povinností. Jsou však i další spouštěči splínů, před kterými odborníci varují! Co krade úsměv vám?

Hrbení se při chůzi jako zdroj deprese

Ano, čtete správně. Způsob, jakým chodíte, může mít neblahý vliv na vaši psychickou rovnováhu. Prokázaly to závěry americké studie zveřejněné v časopise Journal of Behavior Therapy a Experimental Psychiatry. Vědci na jejím základě zjistili, že lidé, kteří se při chůzi hrbí a mají svěšená ramena s minimem pohybu rukou, zažívají častěji úzkostné nálady. Tedy v porovnání se vzpřímenými jedinci! Že by vál vítr právě odtud?

Lenost? Ta jde splínům na ruku

Vyhýbáte se jakékoli fyzické aktivitě a místo ní volíte pohodlí gauče a oblíbený seriál? V tom případě se nesmíte divit, že na vás splíny útočí ze všech stran. Britští lékaři jsou toho názoru, že sport provozovaný třikrát týdně snižuje riziko deprese o celých 20 procent. Pravidelný pohyb je zkrátka alfou i omegou dobré nálady, takže své „televizní stanovisko“ zkuste přehodnotit. Možná se budete divit, jaké to přinese ovoce!

Vyhýbání se povinnostem. To má následky

Chronická tendence odkládat plnění úkolů má svůj odborný název – prokrastinace. Věřte, že i tahle zdánlivě nevinná vlastnost nahrává negativním emocím. Jak to? Pokud se vyhýbáte výkonu dané činnosti, celé to vyústí pocitem viny, stresem, psychickou krizí a ztrátou produktivity. Spojení těchto pocitů pak odstartuje novou vlnu nervozity – tudíž začarovaný kruh, který nemá konce!

Nedostatek spánku či špatná kvalita

„Spánek má vliv doslova na všechno. Stojí na něm emocionální a duševní schopnosti, stejně jako fungování celého těla. Je to způsob nepostradatelné regenerace, bez které váš systém zkrátka nemůže fungovat,“ vysvětluje psycholožka z washingtonské univerzity Bastyr Diedra L. Clay s tím, že spánková deprivace se odrazí hlavně na psychice. Chcete něco dodat?

Osamělost, která chybí. A to je špatně

Mezi zaměstnáním, manželstvím, dětmi a ostatními aktivitami je těžké najít si chvilku pro sebe – o samotě. Jste to celí vy? Pak je vaše vytíženost příčinou špatných nálad. Jako vážně!

„Je důležité mít prostor k tomu, abyste alespoň na pár minut denně takříkajíc vypnuli a všechno hodili za hlavu. V opačném případě to totiž depresím a úzkostem jenom nahrává,“ uvádí ve své knize s názvem Emoční terorismus americká psychoterapeutka Erin K. Leonard. Odbornice rovněž dodává, že samota je potřebný únik z reality, který se projeví spokojeností a vyrovnaností.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat