Prostreno.cz

Jak se zbavit migrén i bez léků

Chystáte se na dovolenou? Kromě spálené pokožky nebo střevních potíží v exotických zemích, vystavujete se riziku migrén. Proč vás mohou přepadnout právě na vaší vysněné cestě?

Udává se, že téměř 28 000 milionů Američanů má migrény. Co se týče České republiky, ani tady to není nejveselejší. Až milion našinců trpí bolestí hlavy. Dávno už to není tabu.

Typ bolesti, která se objevuje bez varování a je nesnesitelná. To je (potvora) migréna. Někdo, kdo se s ní často setkává, vidí jen rozmazané skvrny. Objevují se také zpovědi o pocitu neustálého „blikání“ v hlavě, tlaku a potřebě zůstat celý den v posteli. Mezi další příznaky patří zvracení, nevolnost a citlivost na světlo. Nic moc vyhlídky. Dají se tyhle skutečnosti nějak obejít?

Jak si nezkazit dovolenou?

Některé studie ukázaly, že za migrénami stojí změny klimatu, konkrétně přechod ze studenější klimatické oblasti do teplé, což se zdá být jako jediná nevýhoda letní dovolené. Jenže to není všechno. Na vině může být i příliš mnoho cukru, nebo také změny v hladinách serotoninu. Za příčinu se udává i snížený průtok krve v mozku.

Začněte u stolu

Nedávný výzkum také potvrdil, že jednou z nejběžnějších spouštěčů migrén patří nedostatek vitaminů B6, B12, kyseliny listové a vitaminu D, který se, jak tak mimochodem, tvoří již po deseti minutách opalování. Suma sumárum, je prokázáno, že můžete dokonce zvýšit riziko vzniku migrény o celých 300 %, pokud nedostáváte všechny tyhle vitamíny.

Takže, pokud na bolesti hlavy trpíte, okamžitě zvyšte dávky výše jmenovaného. B12 se například nachází v mléce a mléčných výrobcích, mase, rybách, ledvinkách či vejcích. B6 obsahují obilné klíčky, sója, játra, kvasnice, neloupaná rýže, mrkev, zelí, rajčata a banány. U stravy to ale všechno jenom začíná. Taky je nutné ledasčemu se vyhýbat.

Úprava režimu coby záchranné lano

Migrény spouští avokádo, banány, káva, citrusové ovoce, čokoláda, čočka, sledi, arašídy, hrách, maliny, zpracované maso, červené švestky, rozinky, sójová omáčka, sardinky či víno a káva. A aby toho nebylo málo, mezi další faktory, které vyvolávají migrénu, patří nedostatek spánku, únava, příliš dlouhá pauza mezi jídly, blikající a silné světlo, změny tlaku, silné zápachy a výpary (barvy, chemikálie, parfémy)

Máte-li často migrény, dejte proto pozor na to, co jíte a pijete, vyhněte se silnému světlu i pachům. To je začátek prevence nejen v dobách letních dovolených.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat