Prostreno.cz

Nemůžete usnout a budíte se unavení. Zjistěte příčinu

Nespavost je v dnešní době častým problémem většiny populace, za nespavost může hned několik faktorů, kterým se můžete snadno vyhnout. Zjistěte, jaká je příčina vaší nespavosti, častého nočního buzení a dopřejte svému tělu kvalitní odpočinek.

Nedostatečný nebo narušený spánek může vést k únavě v průběhu celého dne a také k podrážděnosti, úzkosti a depresi. Nedostatečný spánek je také spojen s obezitou, srdečními chorobami, hypertenzí, mrtvicemi a cukrovkou. Organismus spánek potřebuje, během spánku probíhají v těle velmi důležité procesy. Zjistěte, jaká je vaše příčina nekvalitního spánku.

Stres

když většina z nás tento faktor přehlíží, tak stres ovlivňuje nejen náš zdravotní stav, ale také kvalitu spánku. Narušuje rovnováhu mezi spánkem a bdělostí, což způsobuje potíže usínání a způsobuje časté noční probouzení. Odborníci doporučují si po takovém vypjatém dnu před spaním přečíst pár kapitol z oblíbené knihy, nebo se zaposlouchat do uklidňující hudby a zaměřit se na hluboké dýchání.

Ne/postradatelná elektronika

Tak ruku na srdce, kolik z nás má na nočním stolku mobilní telefon. Dalším zlem je televize umístěná v ložnici či nošení notebooku do postele. Ložnice by měla být oázou klidu a nejen telefon by měl zůstat od ní co nejdále. Světlo vycházející z elektroniky zabraňuje produkci melatoninu, hormonu navozující spánek a patří mezi nejčastější spouštěče nespavosti. Odborníci doporučují omezit záření z velkých obrazovek i několik hodin před spaním, mobilní telefon bychom měli vidět naposled hodinu před usnutím.

Dokouřím a jdu

ITohle je také velmi častá věta předtím, než ulehnete do postele, a vašemu spánku rozhodně nepřidá. Kouření ovlivňuje naše tělo hned několika způsoby a jedním z nich je i narušování klidného spánku. Takže pokud vás nespavost nedonutí přestat s kouřením, snažte se tu poslední cigaretku před spaním už vynechat.

Nedostatek pohybu

Lidé, kteří mají nedostatek pohybu, často trpí nespavostí a neklidným spánek. Podle vědecké studie ke klidnému spánku stačí alespoň 30minutová pohybová aktivita denně. I tato půlhodinka dokáže nejen zlepšit kvalitu vašeho spánku, ale také se může kladně projevit na vaší postavě.

Sklenička na kuráž

Nic proti alkoholu, jsou situace a příležitosti, kdy už jedna sklenička udělá své, ale pokud jde o spánek s ním už tak zadobře rozhodně není. Pro mnoho lidí alkohol funguje jako skvělý uspávací prostředek. Nadměrný příjem alkohol sice způsobuje ospalost, ale spánek během noci není tak kvalitní. Takže pokud se ráno neprobudíte s pořádnou kocovinou, můžete se cítit velmi unavení, jako kdybyste vůbec nespali.

Pití kávy na noc

Někteří z nás si nedokážou po večeři odpustit ještě silný šálek kávy a zrovna na noc to není nejlepší nápad. Kofein nejenže může ovlivnit usínání, ale také zasahuje do REM spánku a může způsobit, že se ráno budete cítit unavení. Proto se vyvarujte pití kofeinových nápojů několik hodin před spaním.

Nemyslíte si, že je na čase vrátit se ke knihám a zamačkávacímu budíku?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat