Prostreno.cz

Obyčejný tvaroh je výživovým grálem mezi mléčnými výrobky

Tvaroh, tvarohová pomazánka či ovoce s tvarohem by měly být nedílnou součástí každého jídelníčku. Často podceňovaný a neoblíbený tvaroh je ve skutečnosti skvělou super potravinou, kterou oceníte nejen při dietě.

Tvaroh patří mezi jedny z nutričně nejlepších mléčných výrobků. Však si všimněte, že je součástí zdravích i dietních jídelníčků, včetně jídelníčků vrcholových sportovců a hollywoodských krásek. Tvaroh má tužší konzistenci než jogurt, která se vytváří srážením mléčné bílkoviny jménem kasein. Pokud si chcete udržet váhu nebo nějaké to kilo shodit vybírejte nízkotučné varianty, o cenné bílkoviny nepřijdete!

Obsahuje užitečné látky

Tvaroh ač klame tělem a k zelenině má daleko, přesto obsahuje spoustu potřebných látek, jako například vitamin A, C, D, E a vitaminy skupiny B, riboflavin, thiamin, kyselinu listovou, a dokonce i betakaroten. Z minerálních látek je bohatě zastoupen vápník, dále také obsahuje hořčík, mangan, selen, měď, zinek. V tvarohu nechybí ani cenné aminokyseliny (lysin a methionin), které přispívají k udržování hladiny cholesterolu.

Posiluje organismus

Tvaroh díky vysokému obsahu vápníku podporuje mezibuněčnou komunikaci, která je zodpovědná za silné kosti, vazy i chrup. Navíc poslední vědecké výzkumy poukazují i na příznivé účinky při prevenci rakoviny a také to, že pravidelná konzumace tvarohu zajišťuje celkovou vitalitu a přináší mladistvý vzhled.

Zastavte vlčí hlad

Pokud vás často přepadá vlčí hlad, zkuste do svého jídelníčku pravidelně zařazovat tvaroh, který tělu doplní potřebné bílkoviny, které díky pozvolnému trávení zasytí na delší dobu. Vlčí hlad je často způsoben nedostatkem bílkovin, který si můžete snadno ohlídat jednoduchými počty. U dospělé osoby by se měl příjem bílkovin pohybovat v rozmezí 0,8 až max. 1 g bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti. To znamená, že pokud vážíte například 65 kilogramů, měl by váš příjem bílkovin být v rozmezí 52 až max. 65 g bílkovin denně.

Kdy tvaroh konzumovat?

Výhodou tvarohu je, že se nemusíte  obávat v jakou denní dobu tvaroh konzumujete. Odborníci doporučují tvaroh konzumovat v dopoledních hodinách a poté až na večer. Důležitým aspektem je příloha. Ráno tvaroh kombinujte s ovocem a ovesnými vločkami. Jako dopolední svačinka vás zasytí tvarohová pomazánka, či tvaroh se zeleninou a tuto stejnou kombinaci si můžete bez obav dopřát i večer.

Není vám tvaroh po chuti? Vyšlehejte ho!

Pokud nepatříte mezi milovníky samotného tvarohu, zkuste si ho doma vyšlehat, vznikne vám lahodná krémová pomazánka, které prostě neodoláte. Základní postup je snadný, smíchejte jednu vaničku nízkotučného tvarohu se 150 ml mléka. Nejprve samotné vyšlehejte metličkami do pěny, poté jemnou pomazánku dochuťte podle svých představ a krátce promíchejte.

Zdroj: www.eatthis.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat