Prostreno.cz

Výhody menstruačních kalíšků

Menstruace na dovolené? Nic neotráví víc, než právě tohle! Komu by se chtělo řešit všechny ty tampony a vložky? Nikomu. A proto existuje menstruační kalíšek. Už si konečně dovolíte prožít léto naplno?

Menstruační kalíšek je malý, flexibilní šálek z latexové gumy nebo silikonu. Je vkládán do vaginy, což je docela snadné, když si osvojíte počáteční grif. Pak už jen shromažďuje menstruační krev místo toho, aby ji absorboval. Následně jej stačí vyjmout, opláchnout a znovu použít. Je to tak jednoduché a naprosto bezbolestné. Však se říká, že kalíšek se s vložkami a tampony rozhodně nedá srovnávat. Opravdu? Tohle je pro a proti!

Ekonomické výhody

Jedná se o jednorázovou investici (od 250 do 600 korun), přičemž ušetříte peníze i přírodu. (Návratnost investice se přitom počítá na několik cyklů.)

Ušetřený čas

Jelikož kalíšek je použitelný i 12 hodin, nemusíte často běhat na záchod a kontrolovat, zda je všechno v pořádku. To se nehodí ani na pláži, ani v kanceláři.

Variabilita

Menstruační pohárek oproti tamponům zachycuje téměř pětinásobek množství tekutiny, takže je vhodný i pro ženy, které mají menstruaci velmi silnou.

Hygiena a zdraví

Ne, menstruační kalíšky neobsahují aditiva a nijak nenarušují přirozenou mikroflóru. Navíc se krev bez přístupu vzduchu nerozkládá. Odpadá tak nepříjemný zápach. Málokdo si uvědomuje i další výhodu: kalíšek brání před vniknutím vody dovnitř, což znamená, že se nemusíte obávat ani našich českých rybníků nebo aquaparků.

Eliminace skvrn

Jakmile vložíte kalíšek do vagíny, otevře se tak, aby mohl pojmout všechno, čemu je vystaven. To vede k tomu, že krev kape přímo do šálku a ne někam mimo. Spodní prádlo zůstává čisté.

Žádný toxický šok

Syndrom toxického šoku je onemocnění způsobené bakteriemi. Bavlna ve vložkách a tamponech se paradoxně může podílet na vzniku drobných ranek, které se mohou snadno stát hřištěm pro bakterie.

Konec vyrážek

Hygienické potřeby mohou u některých žen způsobit svědění a vyrážky. Při použití menstruačního poháru je problém vyřešen!

Pokojný spánek

Také se děsíte, že se ráno probudíte v hotelovém pokoji a na bílém prostěradle uvidíte kaluž krve? Menstruační kalíšek vydrží „pracovat“ celou noc, aniž by požádal o pauzu.

Větší komfort

Plavání, skákání, potápění, hry s dětmi. Můžete si dělat, co chcete – beze strachu, že kalíšek vyklouzne, nebo že ostatní uvidí „šňůrku“.

Ano, či ne?

I přes tyto nesporné výhody kalíšek není pro každého. Některé ženy odrazuje, že si musí sáhnout „dovnitř“, jiné uvádějí, že je odpuzuje pohled na menstruační krev. Existují i názory, že mít v sobě cizí těleso těchto, byť malých rozměrů, nepůsobí dobře na psychiku. „Já se třeba pokoušela zavést si kalíšek šestkrát. Ani v jednom případě jsem to nezvládla,“ krčí rameny čtenářka Pavla s tím, že se nedokáže vyrovnat s nepříjemným pocitem. „Vadí mi to. Přijde mi, jako kdybych měla každou chvíli rodit,“ dodává Pavla a komentuje, že ona rozhodně zůstane u tamponů. A co vy?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat