Prostreno.cz

Tymiánový čaj pomáhá na sklerózu a únavu

Máte doma spoustu léků a už vám pomalu dochází volný prostor k jejich skladování? Dají se nahradit tymiánem. Ten vám posílí imunitu, zabrání infekcím, dodá potřebné vitaminy, a navíc vyléčí astma!

Tymián je vždy zelený polokeř, dorůstající do výšky 20 až 40 centimetrů. Tahle oblíbená bylina pocházející ze Středomoří se po staletí využívá jako přírodní medikament mnoha zdravotních komplikací. Ne nadarmo má přezdívku „penicilin chudých“! Nasbírali jste si v průběhu července pořádnou zásobu? Dobře jste udělali. Jaký poklad teď máte k dispozici?

Sortiment lékárny v jednom lístku

Nenápadná rostlinka posiluje imunitní systém, odbourává stres, předchází chronickým onemocněním, podporuje průtok krve a funkci srdce. Obsažený éterický olej má silné antivirové i antiseptické vlastnosti, takže urychluje hojení ran a zabraňuje infekcím. Je prokázáno, že pravidelná konzumace tymiánu poskytuje velkou pomoc při léčbě revmatoidní artritidy, roztroušené sklerózy i chronické únavy. O skvělém zdroji prospěšných látek ani nemluvě! Mimochodem, které to jsou?

Studnice všeho prospěšného

Úžasná bylinka je bohatým zdrojem vitaminů A, B a C, ale není v ní nouze ani o draslík, železo a vápník. Dále v ní naleznete spoustu antioxidantů, kyselinu listovou, bioflavonoidy a terpenoidy v podobě kyseliny rosmarinové a ursolové. Ty významně snižují riziko vzniku rakoviny, regulují krevní tlak a ovlivňují tvorbu červených krvinek. Kde všude můžete voňavý přírodní zázrak použít?

Od kuřete po kašel

Tymián je skvělý do kuchyně při přípravě drůbeže, mletých mas, zvěřiny, i tradičních omáček. Tím však jeho úctyhodné schopnosti zdaleka nekončí. Je velmi užitečný při léčbě astmatu, akutní chronické bronchitidy, kašle, zánětů dásní, hrtanu i úst. Trápí vás něco z tohoto seznamu? Pak na nic nečekejte a dejte vařit vodu, je nejvyšší čas na čaj!

Příprava ozdravného nápoje

Lžičku sušeného tymiánu přelijte vroucí vodou a nechte zakryté pět minut louhovat. Nutno dodat, že pokud používáte tymián čerstvý, je třeba lehce navýšit jeho množství. Následně sceďte a vychutnejte si šálek lahodného čaje, který vás nejen zbaví potíží, ale předejde i četným zdravotním komplikacím. Takže do dna!





Celkem 4 komentářů

Markéta Pištorová
19.02.2023
Musilová Soňa
29.11.2021
Gabriela
05.11.2021
Soňa Bastyánová
18.08.2021

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat