Prostreno.cz

Zapomenutá třapatka. Bylinka, kterou zastínila antibiotika

Třapatka nachová neboli Echinacea je silná a prospěšná bylina používaná po celém světě k udržení vitality a zdraví. Každá část rostliny, od kořene až po okvětní lístky je přímo nabitá živinami. Její nejčastější využití je k léčbě chřipky a nachlazení. A to je velká škoda!

Třapatka nachová je původem ze Severní Ameriky a patří k cenným léčivkám. Jejich moc je známá již od indiánského kmene Siouxů, kteří ji používali při léčbě veškerých infekcí. Američané původně využívali třapatku až do příchodu antibiotik, přesto je dodnes vyhledávanou bylinkou. Třapatka obsahuje řadu cenných živin, obsahuje polysacharidy, alkylaminy, flavonouidy, polyfenoly. Dále také vitamin C, selen a zinek.

Třapatka je u nás běžně k dostání v lékárnách ve formě kapek, tabletek či sušená pro přípravu čaje. Poznejte všechny její účinky, máme pro vás rovnou 7 působivých přínosů této krásné léčivky.

Posiluje imunitní systém

Třapatka má silný vliv na naši imunitu, vědecké studie potvrzují, že pravidelné užívání přispívá k silné imunitě během celého roku. Preventivně ji můžete užívat po celý rok. Dokonce bylo zjištěno, že užívání třapatky přispívá k dlouhověkosti.

Zmírňuje otoky

Olej z třapatky pomáhá při léčbě otoků i zarudnutí, jednoduše aplikujte olej na postiženou část a vmasírujte do kůže, opakujte, dokud potíže nezmizí.

Podporuje obnovu buněk

Jedinečné složení třapatky přispívá k obnově i růstu nových buněk. Tím zmírňuje příznaky stárnutí a podporu celkovou vitalitu těla.

Usnadňuje transport kyslíku

Užívání třapatky zlepšuje hladinu kyslíku v krvi. Bylinka zvyšuje produkci erytropoetinu v kostní dřeni, což podporuje tvorbu červených krvinek a zvyšuje kapacitu krve k transportu kyslíku.

Odstraňuje zápach z úst

Třapatka působí podobně jako šalvěj či levandule a odstraňuje zapáchající dech. Tento účinek se přisuzuje schopnosti neutralizovat škodlivé organismy v ústní dutině, které právě způsobují zápach z úst.

Pro krásnou pleť

Třapatka má také vliv na kvalitu pleti, hydratuje pokožku, snižuje podráždění, napomáhá při léčbě akné a snižuje výskyt vrásek. Její účinky se projevují při zevním i při vnitřním užitím.

Na rýmu a kašel

Díky svému silnému antiseptickému účinku pomáhá i při onemocnění dýchacích cest a je šetrná i pro naše děti. Dokáže zmírnit příznaky, přispívá k brzkému uzdravení a posiluje oslabenou imunitu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat