Prostreno.cz

Zmrzlina a dieta. Jde to dohromady?

Snažíte si přes léto udržet štíhlou linii, ale láká vás ledové osvěžení v podobě zmrzliny, ledové tříště či sorbet. Poradíme vám, jak si z těchto pochutin vybrat to pravé a hlavně tak, aby to nijak neuškodilo vaší postavě.

Pokud si chcete udržet vysněnou váhu, platí jednoduché pravidlo všeho s mírou a tomu tak je i u zmrzliny. Důležitý je výběr!

Ledové tříště a sorbety

Někomu se to může zdát totéž, ale není tomu tak. Pokud si nepřipravíte ledovou tříšť doma, tak na ulici se jí rozhodně vyhněte, povětšinou je plná vody a cukru, ovocnou složku bychom v ní marně hledali. Sorbet na rozdíl od tříště by měl mít minimálně 25 % ovocné složky, což už zní mnohem lépe. Pokud dostanete chuť na toto ledové osvěžení, tak dejte přednost sorbetům.

Vodové zmrzliny

Vodová zmrzlina může znít lákavě, vždyť je tam přeci voda žádná smetana, tak to nemůže být nic tučného? U výběru buďte na pozoru, opět platí, že pokud není připravovaná doma, obsahuje povětšinou mnoho cukrů, barviv a dalších ne zrovna zdravých aditiv. Ovocná zmrzliny by měla obsahovat nejméně 15 % ovoce, tak si nezapomeňte přečíst, co je ten zbytek. U ovocných zmrzlin platí čím větší podíl ovoce tím lépe.

Smetanové a mléčné zmrzliny

Smetana je sama o sobě tučnější položkou, u těchto zmrzlin sledujte hlavně druh tuku. U těchto výrobků byste jistě čekali mléčný tuk, ve většině případů je ale používán tuk rostlinný, nejčastěji palmový či kokosový. Tyto tuky nemají zrovna příznivé složení, hlavně nejsou přínosné pro naše srdce a cévy. Pokud máte chuť na tuto smetanovou záležitost, hlídejte především druh tuku. Jednou za čas, ale zhřešit můžete, pozor jen v malém množství.

Jogurtové a tvarohové pochoutky

Konečně jsme u těch, které si můžete vesele dopřát. Možná vám to tak nepřijde, ale tvarohová zmrzlina je doménu především českého trhu, oproti tomu jogurtové jsou populární po celém světě. Ve složení hlídejte hlavně podíl jogurtu či tvarohu, někdy výrobce mate spotřebitele označením „jogurtová příchuť“ a do jogurtu to má ve skutečnosti hodně daleko.

Samozřejmě i tady je dobré sledovat hodnoty cukru, obecně vybírejte zmrzliny, které obsahují kvalitní suroviny, tvaroh, jogurt, ovoce či ovocné šťávy, kakao či ořechy. I když je tato pochoutka téměř neškodná, dávejte si pozor na množství a nezapomeňte ji započítat do vašeho celkového denního příjmu kalorií. Pokud chcete vědět přesně, co jíte, naučte se připravovat zmrzliny doma, pomohou vám s tím i cenově dostupné ruční zmrzlinovače.

Kopečková a točená zmrzlina

Pokud vás honí mlsná na klasickou „točenou“ zmrzlinu na ulici, tak si to dobře rozmyslete. Nejprve si zkuste vyžádat u obsluhy složení, bohužel ve většině případů, je zmrzlina vyráběna z polotovarů a chybí zde ovocná složka, smetana či jogurt. Vyhnout byste se měli hlavně zrádným polevám, které jsou plné cukrů a ztužených tuků. Zvolte raději jen oříškový posyp.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat