Prostreno.cz

Osm mandlí a dvě datle k snídani zajistí dokonalý spánek

Konzumace osmi mandlí a dvou datlí do třiceti minut po probuzení má zajistit dokonalý spánek všem, kdo mají problémy s usínáním a klidným sněním v noci. Tvrdí to přední britská psycholožka a expertka na spánek a usínání Nerina Ramlakhan.

Zmíněná snídaně, již je nutné pozřít do půl hodiny po rozlepení víček, prý nastartuje metabolismus a pochody v těle, takže člověk pak snadněji usíná a klidně spí.

Mandle a datle obsahují jen do 200 kilokalorií. Nastartují ale produkci melatoninu, který se během dne hromadí a večer vyvolává usínání a spánek. Navíc pomáhá hubnout.

„Věřte, nebo ne, ale kvalitní snídaně konzumovaná včas pomáhá spát. Je to takto jednoduché, když nesnídáte, vaše tělo si myslí, že je hlad a vylučuje stresové hormony, které nevedou ke kvalitnímu spánku. Ale snídaně dodá vašemu tělu informaci, že je jídla dost a žijete v bezpečí, což se pozitivně odrazí v celém systému energie těla a hlavně spánku,“ tvrdí doktorka Ramlakhan.

Datle a mandle jsou nejen ideální svou skladbou živin, ale obsahují také látky, které přispívají k produkci melatoninu a zvyšují citlivost tkání vůči inzulinu.

Energie na celý den

Složení snídaně ovlivňuje nejen to, jak budeme večer usínat, ale také s jakou energií do daného dne vstoupíme. Potřebujete po ránu pořádně probudit? Pak zapomeňte na kávu, kterou odborníci nedoporučují na lačný žaludek a kterou je lepší vypít až okolo 11. hodiny dopolední, a naservírujte si některou z následujících pochoutek!

Ovesná kaše

Tradiční ovesná kaše má řadu skvělých vlastností – jednak je to pokrm s nízkým glykemickým indexem, takže nás zasytí a poskytne nám energii na dlouhou dobu, jednak díky vysokému obsahu sacharidů zajistí okamžitý příval sil. A navíc se v ní skrývá řada důležitých živin (od vlákniny přes minerály až po antioxidanty, zvláště když si k ní dopřejete čerstvé ovoce).

Voda

Ano, čtete dobře. Sklenice vody, kterou svému tělu dopřejete ihned poté, co se zvednete z postele, zajistí vašemu tělu okamžitou hydrataci. A ta je velmi důležitá. Po tolika hodinách spánku, kdy naše tělo nepřijímalo žádné tekutiny, jsme totiž po ránu všichni lehce dehydratovaní. K dodání tekutin nejlépe poslouží právě voda (na rozdíl od zmíněné kávy, které má mírně diuretické účinky). Zkuste si ji před spaním natočit do lahvičky a tu mějte připravenou u postele.

Chia semínka

Tahle semínka, která se pomalu, ale jistě začínají uvelebovat v našem jídelníčku, jsou na snídani jako stvořená! Mimo jiné totiž obsahují i spoustu omega-3 mastných kyselin, které dokáží pořádně „nakopnout“ náš mozek (a komu by se taková věc po ránu nehodila). Navíc vás zasytí na dlouhou dobu a energii dodají na celé dopoledne.

Máta

Existuje spousta důvodů, proč tahle úžasně vonící bylinka patří u nás k těm nejoblíbenějším. A také proč byste jí měli dát ráno šanci. Už jen samotné aroma, které produkuje mátový čaj (je jedno, zda ze sušené či čerstvé máty), dokáže pořádně probudit. Navíc nálev působí pozitivně na naše zažívání a reguluje tak metabolismus.

Vajíčka

Ještě než se proti nim zvedla kampaň, která nás na spoustu let přesvědčila, že nám vejce vlastně škodí, patřila vajíčka na snídaňové menu poměrně dlouhou dobu. Teď se k nim řada z nás začíná vracet. A je to dobře! Vajíčka jsou totiž zdrojem velmi, ale opravdu velmi kvalitních bílkovin, které nám dodají energii prakticky na celý den. A je prakticky jedno, zda i je dopřejete míchaná či například „nahniličko“.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat