Prostreno.cz

S bazalkou bez akné a s pevnými vlasy

Kdo by neznal bazalku? Čerstvé, nebo sušené listy se používají jako univerzální koření. Víte však, že jistý druh bazalky, který se nazývá tulsi, léčí pleť a ozdravuje vlasy? Konec pupínkům a roztřepeným konečkům!

Tulsi neboli bazalka posvátná (Ocimum tenuiflorum) je bezesporu jednou z nejoblíbenějších a nejvyhledávanějších bylin Orientu. Původem patrně pochází z Přední Indie a obecně je vysoce ceněna v učení ajurvédy. Ještě ji neznáte? Chyba!

Tulsi je nabitá vitaminy, elektrolyty, minerály a fytoživinami. Využívá se jako detoxikační látka, antioxidant, antibiotikum, zlepšuje trávení, posiluje imunitu, zklidňuje záněty a je přímo určená pro péči o vlasy i pleť. Jak ji užívat?

Krásná uvnitř i navenek

Pokud se hodláte léčit zevnitř, stačí pít čaje nebo žvýkat listy (nesmějí užívat těhotné a kojící ženy). Co se týče akné, jizev, kožních infekcí, tmavých skvrn či zlepšení struktury pokožky, spolehněte se na pastu. Ta se vytvoří z listů a vody a následně se aplikuje na obličej a krk. Doba působení je 15 minut, následně se oplachuje vlažnou vodou.

Účinné tonikum

Tulsi může být použita k léčbě akné a jizev, kožních infekcí, zesvětlení tmavých skvrn a zlepšení struktury pokožky. Je to tak jednoduché! Velmi se osvědčuje tonikum, které se připravuje povařením tulsi listů ve vodě. Po vychladnutí se používá jako prostředek proti pupínkům. Stačí nanést na odličovací tamponek a přetřít jím obličej dvakrát denně.

Lepší než masky z drogerie!

Tulsi je také k dispozici ve formě prášku, který se opět dá smíchat s vodou a nanést třeba i na pokožku hlavy. Po pár ozdravných kúrách vlasy posílí, zabrání se jejich ztrátě, vlasy se přestanou lámat a třepit. A dokonce i lupům můžete zamávat na rozloučenou! Tulsi je zkrátka zázrak.

Když její listy namočíte do oleje na vlasy, nebo jej smícháte s jiným olejíčkem (například olivovým či kokosovým), máte vynikající masážní přípravek, na který si pokožka hlavy rychle zvykne – v dobrém slova smyslu. Tak na co ještě čekáte? Dejte přírodě zelenou!

Tulsi seženete v prodejnách zdravé výživy, přičemž balení o obsahu 100 g vyjde zhruba okolo 85 korun.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat