Prostreno.cz

Meloun nebo rajčata. Nejlepší potraviny pro zářivou pleť

Ukazuje, že ženy se zářivou a zdravou pokožkou jedí jisté druhy zeleniny. Jaké tajemství ukrývají a proč si máte při opalování zakrývat obličej?

Pokožka je během léta extrémně namáhaná. Slaná voda, slunění či klimatizace jí na pohodě rozhodně nepřidají. Nemluvě o tom, že hrozí riziko předčasného stárnutí. Mdlá a vysušená pleť je zkrátka odpudivá, což potvrdila i anketa magazínu s názvem Čtvrtletní žurnál experimentální psychologie, podle níž je zářivá a zdravě vypadající pokožka, byť světlejší, vnímána atraktivněji než ta opálená!

Účastníkům byly ukázány fotografie tváří s vysokým obsahem karotenoidu (po konzumaci ovoce a zeleniny) a obličeje s vysokým obsahem melaninu (z UV záření a opalování.) Všichni byli požádáni, aby posoudili, které tváře jsou přitažlivější. 76 % účastníků považovalo „karotenoidní tváře“ za krásnější než tváře evidentně podpořené melaninem. Co je pro vás přijatelnější? Opálená tvář, či sexy vzhled? Zkuste najít nějakou rovnováhu – a na talíř si nandejte tyhle potraviny, které vám pomohou nádherně zabarvit pokožku – zevnitř.

Mrkev

Křupavé oranžové „tyčinky“ obsahují živiny milující pokožku, a také vitaminy (A a C). Zároveň mají protizánětlivé vlastnosti. Připravte si čerstvý salát, a v případě, že se ochladí, tak třeba i mrkvovou polévku, kterou milují převážně děti.

Rajčata

Jsou také plná lykopenu, antioxidantu, který bojuje proti poškození volnými radikály. V létě byste proto měli přísun rajčat zvýšit. Chrání pokožku před poškozením ze slunečního záření. Dáte si dnes tolik oblíbený „šopák“?

„Všechno zelené“

Špenát nebo brokolice? Vyberte si, co máte radši. Antioxidanty a železo prokazatelně zlepšují stav pleti, přispívají k vyhlazení vrásek a umožňují obnovovat pokožku spálenou sluncem. A pozor, antioxidanty jsou i v bylinách.

Výzkum Institutu zdravotní vědy v americkém Baltimore odhalil, že některé byliny mají silnější antioxidační účinek než ovoce nebo zelenina (jedná se o šalvěj, třezalku či kozlík). Ještě více antioxidantů ukrývají čerstvé rostliny užívané k vaření. Proto se spolehněte třeba na dobromysl, která obsahuje 42x více antioxidantů než jablko!

Sladké brambory

Jeden z nejlepších zdrojů karotenoidů, sladké brambory, také patří k zásobárnám vitaminu C, který posiluje tvorbu kolagen. Tak si s klidem dopřejte přílohy a přestaňte se bát zvětšujícího se pozadí. 100 gramů obyčejných syrových brambor obsahuje 168 kalorií, ale batáty jen 112 kalorií. V tomhle případě asi není co řešit.

Meloun

Vysoký obsah vody v melounu pomáhá hydratovat pokožku zevnitř, zatímco kyselina listová regeneruje buňky. To způsobuje, že pokožka vypadá svěže a pružně. Tak létu zdar!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat