Prostreno.cz

Proč byste měli přestat jíst tofu

Tofu. Oblíbené je především u vegetariánů, veganů a makrobiotiků. Milují jej však i příznivci zdravého životního stylu či lidé hledající potravinu s vysokým obsahem bílkovin. U spotřebitelů má dobrou pověst. Někteří výživoví odborníci se ale chytají za hlavu a vzkazují: Přestaňte tofu jíst tak často!

Dr. Josh Axe z Nashvillu, certifikovaný doktor přírodního lékařství, chiropraktik a klinický odborník na výživu, patří k mnoha odborníkům, kteří tofu zavrhují. Proč? Tofu se vyrábí ze sóje. A právě sója je vlastně jedna z nejběžněji geneticky modifikovaných potravin na světě. Proto by neměla patřit mezi běžnou součást každodenní výživy.

Nezabraňuje nemocem a nikdy nebylo prokázáno, že by měla pozitivní účinek na lidský organismus. Některé vědecké studie dokonce spojily sóju s trávicími problémy, podvýživou, dysfunkcí štítné žlázy, hormonálními problémy a dalšími chorobami.

Dvě varianty

To jsou některé z hlavních důvodů, proč se sójový protein dostává na seznam údajně zdravých potravin, které při nadměrné konzumaci způsobují víc škody než užitku. Podle výše zmíněného doktora je však důležité vědět, že sójové produkty spadají do dvou skupin: fermentované a nefermentované. Která varianta je lepší?

Nefermentované sójové produkty zahrnují tofu či sójové mléko, zatímco miso (pasta ze sóji), natto (název fermentovaného sýra ze sójových bobů pomocí bakterií Bacillus subtilis), tempeh (něco jako sójový hermelín) a tamari (sójová omáčka) patří k fermentovaným sójovým produktům. Jenže ouha, všechny sójové boby (dokonce i organické) přirozeně obsahují antinutrienty, toxiny a rostlinné hormony. Otázkou tedy je, co je vůbec ještě zdravé?

„Proces výroby je poměrně podobný způsobu výroby sýra z mléka. Proto se mnozí lidé domnívají, že je to tak skvělé jídlo. Mezi pozitiva pochopitelně patří nízký obsah tuku a kalorií a vysoký obsah bílkovin, aminokyselin, železa a vápníku,“ popisuje Josh Axe na svém blogu s tím, že takhle to všechno vypadá docela dobře. Tedy aspoň z dálky.

Genetická modifikace

Existuje mnoho různých druhů tofu, včetně čerstvého tofu, měkkého nebo hedvábného tofu, pevného tofu, extra pečeného tofu, zpracovaného, fermentovaného, sušeného tofu, smaženého tofu a zmrazeného tofu. Bohužel, většina tofu je nekvašená. A kdyby jenom to.

„V roce 1994 byla první geneticky modifikovaná sója uvedena na americký trh společností Monsanto. Zatímco ceny potravin po celém světě stále rostou, klesá dostupnost sójových bobů bez geneticky modifikovaných organismů. A proto se výrobci v Asii uchylují k používání geneticky modifikovaných sójových bobů. Dnes je nejméně 90 procent veškeré sóji geneticky upraveno,“ apeluje doktor a přiznává, že se jedná o znepokojivě vysoké množství. Opět platí, že co si člověk nevypěstuje, nesklidí a neupraví sám, jakoby ani neměl…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat