Prostreno.cz

Doplňky stravy, které vás ohrožují. Na co si dát pozor?

Užíváte multivitaminy, nebo prostředky s kyselinou listovou? Možná nejsou tak prospěšné a nevinné, jak se tváří. Mohou vám totiž zvyšovat riziko rakoviny, jaterních potíží, astmatu či předčasného úmrtí!

Když člověk nejí potraviny s vysokým obsahem prospěšných látek, měl by sáhnout alespoň po doplňcích z lékárny, jež je poskytují. To je obecně platná definice, která však vyvolává mnoho otázek. Opravdu si tyto náhražky zaslouží čestné místo v našem zdravotnickém arzenálu? Připravte se na nemilá překvapení… Zvlášť v případě, že tyto konkrétní máte doma!

Vitamin B3, záruka cukrovky

Niacin neboli vitamin B3 se obvykle doporučuje pacientům se srdečními potížemi. Pokud vám jeho zdroje v podobě tuňáka, jater, slunečnicových semen, kvalitního černého pečiva a arašídů nic neříkají, možná v doplňku stravy s „béčkem“ vidíte spásné řešení. Nikoli však vědci, kteří na základě několika studií zjistili, že tento danajský dar zvyšuje pravděpodobnost vývoje infekcí a jaterních potíží. I vaše šance na cukrovku, popřípadě jejího zhoršení, pokud už ji máte, rostou závratnou rychlostí!

Kyselina listová nahrává rakovině

Ano, bylo zjištěno, že kyselina listová snižuje výskyt vrozených vad, proto by ji měly konzumovat zejména těhotné ženy. Nicméně i tady je jedno veliké ale. Pokud je tento doplněk užíván v kombinaci s dalším „medikamentem“ obsahujícím vitamin B12, taková hitparáda to zase není. Podle názoru odborníků spolupráce těchto dvou náhražek zvyšuje riziko rakoviny, astmatu a dokonce i autismu. Jste v šoku? Hledejte kyselinu listovou raději ve špenátu, chřestu, fazolích, pomerančích a ořechách – z nich žádné následky nehrozí.

Vitamin A, C a E. Tady jde o život

Antioxidanty, které výše zmíněné vitaminy bezpochyby jsou, se dlouhá léta považují za svatý grál výživy. Bojují proti volným radikálům, předchází rakovině, kardiovaskulárním onemocněním, Alzheimerově chorobě a také zabraňují předčasnému stárnutí. Znamená to, že čím více, tím lépe? Pokud jde o přírodní zdroje, je to v pořádku. Doplňky stravy však nadělají víc škody než užitku!

Američtí odborníci tvrdí, že tyto prášky se podílí na rakovině plic. Ženám po menopauze prý mohou způsobit i předčasné úmrtí. Usilujte raději o získání antioxidantů prostřednictvím jídla, čistě pro jistotu…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat